Capgemini Aptitude questions for Capgemini aptitude test

The pattern and syllabus for Capgemini Aptitude questions in Capgemini aptitude test are discussed below. This will help you to crack the test easily.

Capgemini Aptitude Questions –  Pattern

Capgemini aptitude test consists of 16 questions and the time limit for Capgemini aptitude questions and logical questions together is 50 minutes. So you will have to carefully manage time for both these sections.

 Section Number of questions Time duration Quantitative Aptitude 16 50 mins (Include logical reasoning section)

Capgemini Aptitude Questions –  Syllabus

Capgemini syllabus for aptitude sections is as follows.
• Profit and Loss
• Ratio and Proportion
• Averages
• Geometry
• Data Interpretation
• Time, Speed and Distance
• Algebra
• Progressions
 Topic Number of questions (most probably) Level of difficulty Profit and Loss 2 or 3 Medium Ratio and Proportion 1 or 2 Easy Averages 2 or 3 Easy Geometry 1 or 2 Medium Data Interpretation 2 or 3 Easy – difficult Time, Speed and Distance 3 or 4 Easy – Difficult Algebra 1 or 2 Easy Progressions 1 or 2 Medium

Capgemini Aptitude Questions (previous year questions)

Capgemini Aptitude Questions – set 1

1) A person gains 10% while buying and 10% while selling by using false weights, then what is his total profit percentage?
(a) 15%              (b) 25%              (c) 20%             (d) 21%

Ans: 21%
Explanation
Here the 10% is successively increased, so (a+b+ab/100) can be used to find the overall percentage gain.  %Profit = (10 + 10 + (10*10)/100)  = 21
2) Seema is 5 years older than her brother Mac. The product of their ages is 204 years. What is the age of Mac?
(a) 12 years      (b) 8 years        (c) 6 years        (d) 10 years

Ans: 12 years
Explanation
Let the age of Mac will be x yrs. Then Seema age =x+5
Acc to question: (x+5)x = 204, by solving this we get x= 12 years.
3) Lalit marks up his goods by 40% and gives a discount of 10%. Apart from this, he uses a faulty balance also, which reads 1000 gm for 800 gm. What is his net profit percentage?
(a) 57.5%          (b) 57%              (c) 61%             (d) 62.5%

Ans: 57.5%
Explanation
Let us assume his CP/1000 gm = Rs 100
The SP/kg (800 gm) = Rs 126
So, his CP/800 gm = Rs 80
So, profit = Rs 46
So, profit percentage = 46/80 x 100 = 57.5%
4) In a bag, there are a certain number of toy-blocks with alphabets A, B, C and D written on them. The ratio of blocks A:B:C:D is in the ratio 4:7:3:1. If the number of ‘A’ blocks is 50 more than the number of ‘C’ blocks, what is the number of ‘B’ blocks?
(a) 120               (b) 350              (c) 240               (d) 210

Ans: 350
Explanation
Let the number of the blocks A,B,C,D be 4x, 7x, 3x and 1x respectively
4x = 3x + 50 → x = 50. So the number of ‘B’ blocks is 7*50 = 350.
5) If 60 ml of water contains 12% of chlorine, how much water must be added in order to create a 8% chlorine solution?
(a) 10ml             (b) 35ml            (c) 20ml            (d) 30ml

Ans: 30ml
Explanation
Let x ml of chlorine be present in water.
Then, 12/100 = x/60 → x = 7.2 ml
Therefore, 7.2 ml is present in 60 ml of water.
In order for this 7.2 ml to constitute 8% of the solution, we need to add extra water. Let this be y ml, then 8/100 of y = 7.2ml → y = 90 ml.
So in order to get 8% chlorine solution, we need to add 90-60 = 30 ml of water.

6) If a : b = 7 : 5 and c : d = 2a : 3b, then ac : bd is :
(a) 14:15           (b) 50:147         (c) 98:75           (d) 15:14

Ans: 98:75
Explanation
Since a and b are in the ratio 7:5. Then, let a = 7x and b = 5x.
c = 2a = 2 * 7x = 14x and d = 3b = 3 * 5x = 15x.
c : d = 14 : 15  à ac : bd = 14 * 7 : 15 * 5 = 98 : 75

7) The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for the first six matches is 42, then find the average for the last four matches.
(a) 33.25            (b) 33.5              (c) 34.25           (d) 35

Ans: 34.25
Explanation
Total sum of last 4 matches = (10×38.9)–(6×42)
=389–252=137
Average = 137/4 = 34.25

8) A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?
(a) 4991             (b) 5467             (c) 5987            (d) 6453

Ans: Rs. 4991
Explanation
Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.
Required sale = Rs.[(6500 x 6) – 34009]
= Rs. (39000 – 34009) = Rs.  4991.

9) The average of five consecutive odd numbers is 61. What is the difference between the highest and lowest numbers :
(a) 4                    (b) 8                    (c) 12               (d) 16

Ans: 8
Explanation
Let the numbers be x, x + 2, x + 4, x + 6 and x + 8.
Then [x + (x + 2) + (x + 4) + (x + 6) + (x + 8)] / 5 = 61.
Or 5x + 20 = 305 or x = 57.
So, required difference = (57 + 8) – 57 = 8

10) A car travels at a speed of 60 km/h and returns with a speed of 40 km/h, calculate the average speed for the whole journey.
(a) 48 kmph                   (b) 38 kmph                    (c) 32 kmph       (d) 16 kmph

Ans: 48 kmph
Explanation:
Since equal distances are covered at 60 kmph and 40 kmph, we can apply the formula 2xy/(x+y). Average speed = (2×40×60) / (40 + 60) = 48 kmph

Capgemini Aptitude Questions – set 2

11) A motorboat can travel at 5 km/hr in still water. It travelled 90 km downstream in a river and then returned, taking altogether 100 hours. Find the rate of flow of the river.
(a) 3 kmph                      (b) 3.5 kmph                  (c) 2 kmph         (d) 4 kmph

Ans: 4 kmph
Explanation:
Speed of boat in still water = x = 5 km/hr.
Let rate of flow of river = y km/hr.
Therefore, speed of u/s = 5- y and speed of d / s = 5 + y
Hence, 90/(5+y) + 90/(5-y) = 100 ⇒ y = 4 km/hr.

Directions for questions 12 – 16:
Study the following table and answer the questions based on it.

 Year Item of Expenditure Salary Fuel and Transport Bonus Interest on Loans Taxes 1998 288 98 3.00 23.4 83 1999 342 112 2.52 32.5 108 2000 324 101 3.84 41.6 74 2001 336 133 3.68 36.4 88 2002 420 142 3.96 49.4 98

12) What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

(a) 32.43            (b) 33.72           (c) 34.18           (d) 36.66

Ans: 36.66
Explanation
Average amount of the interest paid by the company during the given period.
= [ 23.4  +  32.5  + 41.6  +  36.4  + 49.4 ]/ 5
= 183.3/ 5 = 36.66

13) The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?
(a) 0.1%             (b) 0.5%             (c) 1.0%            (d) 1.25%

Ans: 1.0 %
Explanation
= [ (3.00 + 2.52 + 3.84 + 3.68 + 3.96) / (288 + 342 + 324 + 336 + 420) ] * 100
= [ 17/ 1710 * 100] %
~ 1%

14) Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?
(a) 62%              (b) 66%              (c) 69%             (d) 71%

Ans: 69%
Explanation
= [ (288 + 98 + 3.00 + 23.4 + 83)/(420 + 142 + 3.96 + 49.4 + 98) ] * 100
= [495.4/713.36 * 100] %
~ 69.45%

15) The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?
(a) 544.44         (b) 501.11         (c) 446.46        (d) 478.87

Ans: 544.44
Explanation
Total expenditure of the Company during 2000 = (324 + 101 + 3.84 + 41.6 + 74) = 544.44

16) The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?
(a) 4:7                (b) 15:18           (c) 10:13           (d) 5:8

Ans: 10:13
Explanation
[ (83 + 108 + 74 + 88 + 98) / (98 + 112 + 101 + 133 + 142) ]  =  [451/ 586] = 1/ 1.3
= 10/13  à 10:13

17) The sum of third and ninth term of an A.P is 8. Find the sum of the first 11 terms of the progression.
(a) 44                 (b) 22                 (c) 19                 (d) None

Ans: 44
Explanation
The third term t3 = a + 2d
The ninth term t9 = a + 8d
t3 + t9 = 2a + 10d = 8
Sum of first 11 terms of an AP is given by,
S11 = 11/2 [2a + 10d] = 11/2 * 8 = 44

18) How many numbers between 11 and 90 divisible by 7?
(a) 10                 (b) 11                 (c) 12                 (d) 13

Ans: 11
Explanation:The required numbers are 14, 21, 28, … 84
This is an A.P with a = 14, d = (21-14) = 7
Let the number of terms be n, then T= 84 à a + (n-1) d = 84
14 + (n-1) * 7 = 84
n = 11

19) The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay?
(a) Rs. 1200                    (b) Rs. 2400                    (c) Rs. 4800       (d) None

Ans: Rs. 2400
Explanation
Let the price of a saree and a shirt be Rs. x and Rs. y respectively.
Then, 2x + 4y = 1600 …. (i)  and   x + 6y = 1600 …. (ii).
Divide equation (i) by 2, we get the below equation.
=> x +  2y =  800. — (iii)
Now subtract (iii) from (ii)
x +  6y = 1600  (-)
x +  2y =  800
———————
4y =  800
———————
Therefore, y = 200.
Now apply value of y in (iii)
=>  x + 2 x 200 = 800
=>  x + 400 = 800
Therefore x = 400
Solving (i) and (ii) we get x = 400, y = 200.
Cost of 12 shirts = Rs. (12 x 200) = Rs. 2400.

20) Simplify:

 (469 + 174)2 – (469 – 174)2 = ? (469       x  174)

(a) 2                    (b) 4                    (c) 295                             (d) 643

Ans:  4
Explanation:
Given expression à    (a + b)2 – (a – b)2 / ab
= 4ab / ab
= 4 (where a = 469, b = 174)

Capgemini Aptitude questions (Most repeated)

Get prepared to ace the Capgemini Aptitude questions by learning the right strategies to take the online test. For more details about our Capgemini course – Check here

2 thoughts on “Capgemini Aptitude questions for Capgemini aptitude test”

1. Deepika says:

Could you please upload this years capgemini -2018 placement papers with solutions.

1. Abhi says:

have you got the papers