Capgemini Logical Reasoning Questions with Answers

Capgemini Logical reasoning questions with detailed solutions are given here. Practicing these questions will help you understand Capgemini logical reasoning questions pattern.

Capgemini Logical Reasoning Questions –  Pattern

capgemini logical reasoning questions with answers

Capgemini Logical reasoning test consists of 16 questions and the time limit for Capgemini aptitude questions and logical questions together is 50 minutes. So you need to keep track of time and answer questions accordingly.

SectionNumber of questionsTime duration
Logical Reasoning16 50 mins (Including Quantitative Aptitude section)

To know the complete pattern and syllabus of Capgemini recruitment process, check here – Capgemini syllabus & Test pattern

Capgemini Logical Reasoning Questions –  Syllabus

The syllabus for Logical reasoning questions asked in Logical reasoning section is as below.

  • Questions on Visual Reasoning
  • Statements and Conclusions
  • Data sufficiency
  • Blood relations
  • Attention to detail
TopicNumber of questionsLevel of difficulty
Visual Reasoning3 or 4Medium
Statements and Conclusions2 or 3Easy-difficult
Data sufficiency3 or 4Easy-Difficult
Relationships2 or 3Medium
Attention to detail3 or 4Easy

Tips to clear this section of Capgemini Aptitude Test

  • Minimum questions to attempt to clear this section: 8-10 Questions.
  • This section is shared with the Quantitative Aptitude Section (Total Time: 50 mins)
  • The difficulty level of this section is Medium to High.
  • Most common questions come from puzzles, seating arrangement, data sufficiency, and syllogism.
  • There is a possibility of having a few sets based questions
  • Time-management is crucial because this section is time-consuming.
  • It is important to solve this section with accuracy to score high.
  • The strategy is to identify easier questions and solving them first.

Capgemini Logical Reasoning Questions with answers

Capgemini logical reasoning questions with detailed solutions are given here. If you practice these questions well, then you can easily answer 70% of the Capgemini logical reasoning questions. These questions are the most repeated Capgemini logical reasoning questions asked in previous drives.

Capgemini Logical Reasoning questions – Set 1

Directions for 1 – 5:

1) Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select the correct pattern.

capgemini logical reasoing question

(a) 1                    (b) 2                   (c) 3                   (d) 4

Ans:  d

2)

capgemini logical reasoning questions

(a) 1                    (b) 2                   (c) 3                   (d) 4

Ans:  c

3)

capgemini logical reasoning questions

(a) 1                    (b) 2                   (c) 3                   (d) 4

Ans:  a

4)

capgemini logical reasoning questions

(a) 1                    (b) 2                   (c) 3                   (d) 4

Ans:  b

5)

(a) 1                    (b) 2                   (c) 3                   (d) 4

Ans:  c

6) Statement: Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come.
Conclusions:
I. The population of developing countries will not continue to increase in the future.
II. It will be very difficult for the governments of developing countries to provide its people da ecent quality of life.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Ans: b
Explanation
The fact given in I is quite contrary to the given statement. So, I do not follow, II mentions the direct implications of the state discussed in the statement. Thus, II follows.
 

7) Statement: Any student who does not behave properly while in the school brings bad name to himself and also for the school.
Conclusions:
I. Such a student should be removed from the school.
II. Stricter discipline does not improve the behavior of the students.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Ans: d
Explanation
Clearly, I cannot be deduced from the statement. Also, nothing about discipline is mentioned in the statement. So, neither I nor II follows.

8) Statement: A man must be wise to be a good wrangler. Good wranglers are talkative and boring.
Conclusions:
I. All the wise persons are boring.
II. All the wise persons are wWranglers
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Ans: d

Directions: 9-10
In each of the following questions, a statement/group of statements is given followed by some conclusions. Without resolving anything your-self choose the conclusion which logically follows from the given statements.

9) Statement: A factory worker has five children. No one else in the factory has five children.

Conclusions:
a) All workers in the factory have five children each.
b) Everybody in the factory has children.
c) Some of the factory workers have more than five children.
d) Only one worker in the factory has exactly five children.

Ans: d
 
10) Statement: All beggars are poor.

Conclusions:
a) If A is a beggar, then A is not rich.
b) If A is not rich, then A is not a beggar.
c) All those who are poor are beggars.
d) If A is rich, then A is not a beggar.

Ans: d

Capgemini Logical Reasoning questions- set 2

11) Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?
A. Brother          B. Uncle             C. Cousin       D. Father

Ans: D
Explanation
Suresh’s mother’s only son is Suresh himself. So, the boy in the photo is Suresh’s son, i.e. Suresh is the boy’s father.

12) Given, M % N means M is the son of N, M @ N means M is the sister of N and M $ N means M is the father of N. Which of the following shows the relation that C is the granddaughter of E?
A. C % B $ F $ E                   BB $ F $ E % C
C. C @ B % F % E                D. E % B $ F $ C

Ans: C
Explanation
C is the granddaughter of E.

13) ‘Reds’ are ‘blues’, ‘blues’ are ‘whites’, ‘whites’ are ‘yellows’, ‘yellows’ are ‘oranges’, ‘oranges’ are ‘pinks’, then what is the color of the sky?
A. pinks        B. blue           C. white           D. yellow

Ans: white
Explanation: Sky is blue, but blues are whites

14) In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?
a) MFEDJJOE
b) EOJDEJFM
c) MFEJDJOE
d)EOJDJEFM

Ans: d
Explanation
The letters of the word are written in reverse order and expect the first and the last letter all other letters are move one step forward.

15) In a certain code language : ‘dugo hui mul zo’ stans for ‘work is very hard’ ‘hui dugo ba ki’ for ‘Bingo is very smart’; ‘nano mul dugo’ for ‘cake is hard’; and ‘mul ki gu’ for ‘smart and hard’ Which of the following word stand for Bingo ?
a) Jalu
b) Dugo
c) Ki
d) Ba

Ans: d
 
16) If A + B means A is the brother of B; A – B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?
a) M – N x C + F
b) F – C + N x M
c) N + M – F x C
d) M x N – C + F

Ans: d
Explanation:
M x N → M is the father of N
N – C → N is the sister of C and C + F → C is the brother of F.
Hence, M is the father of C or C is the son of M.

17) B5D means B is the father of D.
B9D means B is the sister of D.
B4D means B is the brother of D.
B3D means B is the wife of D.
Which of the following means F is the mother of K?
a) F3M5K
b) F5M3K
c) F9M4N3K
d) F3M5N3K

Ans: a
Explanation
F3M → F is the wife of M
M5K → M is the father of K
Therefore, F is the mother of K.

Directions for 18-20:
Attention to detail assesses your ability to quickly spot subtle differences in short text strings. You will be shown two or more short strings of text and be required to quickly determine if they are 100% identical or not. The strings of text can be names of persons or companies, short addresses, numbers or any other short text string.

You will be working under a very strict time limit and are required to work fast but precise.

18) Try to compare the four text strings below, are they 100% identical? If not find the non-identical one.
a) 256 Hickory Heights Drive,
Hanover, 21076
b) 256 Hickory Heights Drive,
c) Hanover, 21876
d) 256 Hickory Heights Drive,
Hanover, 21076
256 Hickory Heights Drive,
Hanover, 21076

Ans: b
Explanation
No, one of the four addresses reads ‘21876’ instead of ‘21076’. Finding this difference may have been easy for you, but remember that you will be required to answer many of these within a short time.

19) Is column A alike or different than column B?

Column A                                   Column B
Ph #847-728-9676                     Ph #847-728-9676

a) Alike
b) Different

Ans: Alike
 
20) Is column A alike or different than column B?

Column A                                  Column B
Stephen M. Jackson                 Stephem M. Jackson

a) Alike
b) Different

Ans: Different