Explore
ProGrad Programs
About Us

Edit
Reply




Edit

Capgemini Placement Papers with solutions | FACE Prep

Published on 07 Mar 2020

Capgemini placement papers (section wise) with detailed solutions are given here. These are the most repeated questions asked in Capgemini on-campus and off-campus drives. If you practice these questions given in each section thoroughly, then you can easily answer 70% of the questions as it is very likely that questions from the same concepts would repeat.


Capgemini Placement Papers Analysis


Capgemini Placement Papers


1) Capgemini Recruitment Process:The Recruitment process of Capgemini consists of 3 rounds. They are:

a) Written/Online test (4 sections)

b) Technical Round

c) HR round


For questions asked in Technical Interview and the detailed recruitment process - Check here.


2) Capgemini Test Pattern:The online test includes 4 sections - Quantitative Aptitude, Logical/Analytical Reasoning, Essay Writing, Pseudo Code MCQ's.


SectionNumber of questionTime allocated
Quantitative Aptitude
Logical Reasoning
16 questions
16 questions
50 minutes
Essay writing1 question20 minutes
pseudo coding20 MCQs30 minutes


Note: If Capgemini is hiring for Senior Analyst role, then students will have an additional coding round. To know more details about the pattern, check our article on Complete Capgemini online test pattern & syllabus.


Capgemini Syllabus and Test pattern


Capgemini Placement Papers (Section wise previously asked questions)


Capgemini Placement Papers - Quantitative Aptitude


1) The average salary of 3 teachers is 95 Rs. per week. If one earns Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd teacher. [Average][Capgemini 2017]


Ans: 105


2) A 16 stored apartment has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7 floors and company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of un rented floor space.[Numbers] [Capgemini 2018]


Ans: 60000


3) During a given week a person spends 1/4 of his time preparing flow chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the programs. If he works 48 hours during the week ,how many hours did he spend debugging the program?


Ans: 18


4) If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of wall space will 30 cabinets require?


Ans.45


5) A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the printer was in operation for seven hours during the day, how many lines did it print per minute?


Ans: 420


6) From its total income, a sales company spent Rs.20,000 for advertising, half of the remainder on commissions and had Rs.6000 left. What was its total income? [Equations] [Capgemini 2016]


Ans.32000


Practice Capgemini Aptitude Questions


Capgemini Placement Papers - Logical Reasoning


Here are few sample logical reasoning questions asked in the Capgemini placement papers


1) Data Arrangements: The only people to attend a conference were four ship captains and the first mates of three of those captains. The captains were L, M, N and O; the first mates were A, D and G Each person in turn delivered a report to the assembly as follows: Each of the first mates delivered their report exactly after his or her captain. The first captain to speak was M, and captain N spoke after him.[Capgemini 2017]

Among the following which is not an appropriate order of delivered reports?

a) M, A, N, G, O, L, D

b) M, D, N, G, L, O, A

c) M, N, A, L, D, O, G

d) M, N, A, O, D, L, G

e) M, N, G, D, O, L, A


Ans: e


2) In case L speaks after A, and A is the third of the first mates to speak, then among the following statements which would be untrue?

a) spoke immediately after G.

b) The order of the first four speakers was M, G, N, D.

c) O's first mate was present.

d) A was the fourth speaker after M.

e) The captains spoke in the order M, N, O, L.


Ans: A


3) Among the following statements which statement must be true?

a) In case the second speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.

b) In case the second speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.

c) In case the third speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.

d) In case the third speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.

e) In case the seventh speaker was a first mate, the first and third speakers were captains.


Ans: A


4) Syllogisms:


Statements:[Capgemini 2017]

No door is dog.

All the dogs are cats.


1) No door is cat.

2) No cat is door.

3) Some cats are dogs

4) All the cats are dogs.


a) Only (2) and (4)

b) Only (1) and (3)

c) Only (3) and (4)

d) Only (3)

e) All the four statements


Ans: D


Practice Capgemini Logical questions


Capgemini Placement Papers - Essay Writing


Here are few essay writing topics which have been asked in the Capgemini off campus drives


1) Social media has made it easier to misuse one's right to freedom of expression.

2) Violent video games affect children negatively.

3) Success comes to those who take risks.

4) People today are more materialistic and less satisfied as compared to previous generations.

5) Do you think progress is always good? Cite examples to support your view.


Answers for Capgemini Essay writing topics


Capgemini Placement Papers - Pseudo Code MCQ's


1) What is the time complexity of searching for an element in a circular linked list?

a) O(n)

b) O(nlogn)

c) O(1)

d) None of the mentioned


Ans: Option A


2) In the worst case, the number of comparisons needed to search a singly linked list of length n for a given element is

a) log 2 n

b) n/2

c) log 2 n 1

d) n


Ans: Option D


3) What will be the output if limit = 6 ?


Read limit
n1 = 0, n2= 1, n3=1, count = 1;
while count <= limit
count=count+1
print n3
n3 = n1 + n2
n1 = n2
n2 = n3
End While


a) 1235813

b) 12358

c) 123581321

d) 12358132


Ans: Option A


Practice more Pseudo Code MCQ's

If you have any feedback about this article and want to improve this, please write to enquiry@faceprep.in
Explore 'capgemini'
Articles Practice Exercises