Cocubes Logical Reasoning Questions with Answers | FACE Prep

Cocubes logical reasoning or Cocubes analytical reasoning questions are given here. Cocubes analytical reasoning section consists of questions from the below topics.

cocubes logical reasoning questions

  • Inductive Reasoning
  • Deductive Reasoning
  • Visual and Spatial Reasoning

We have curated questions from each of these topics for you to practice. Before you start practicing these, you can also check

Cocubes Logical Reasoning Questions

Direction for questions 1-5: In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer.

1) Statements:
I. Majority of the students in the college expressed their opinion against the college authority’s decision to break away from the university and become autonomous.
II. The university authorities have expressed their inability to provide grants to its constituent colleges. 

a) Statement I is the cause and statement II is its effect
b) Statement II is the cause and statement I is its effect
c) Both the statements I and II are independent causes
d) Both the statements I and II are effects of independent causes
e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans:  b

Clearly, the university’s decision to refuse grant to the colleges must have triggered the college authority to become autonomous.

 

2) Statements:
I. Police; resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of people.
II. The citizens’ forum called a general strike in protest against the police atrocities.
 
a) Statement I is the cause and statement II is its effect
b) Statement II is the cause and statement I is its effect
c) Both the statements I and II are independent causes
d) Both the statements I and II are effects of independent causes
e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans:  a

Clearly, the people’s mass protest against the police might have instigated the latter to indulge in lathi-charge to disperse the mob.

 

3) Statements:
I. The performance of most of the students in final exam of class X in the schools run by the Government was excellent.
II. Many teachers of the Government schools left the school and joined private schools.
 
a) Statement I is the cause and statement II is its effect
b) Statement II is the cause and statement I is its effect
c) Both the statements I and II are independent causes
d) Both the statements I and II are effects of independent causes
e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans:  d

The students of government schools performing well in the examinations and the teachers of government schools leaving their jobs to join private schools are two separate situations that must have been triggered by independent causes.

 

4) Statements:
I. The conditions of most of the national highways are very bad.
iI. Government has now sanctioned a huge amount of money to maintain the national highways.
 
a) Statement I is the cause and statement II is its effect
b) Statement II is the cause and statement I is its effect
c) Both the statements I and II are independent causes
d) Both the statements I and II are effects of independent causes
e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans:  a

 

5) Statements:
I. The life today is too fast, demanding and full of variety in all aspects which at times beads to stressful situations.
II. Number of suicide cases among teenagers is on increase.
 
a) Statement I is the cause and statement II is its effect
b) Statement II is the cause and statement I is its effect
c) Both the statements I and II are independent causes
d) Both the statements I and II are effects of independent causes
e) Both the statements I and II are effects of some common cause

Ans:  a

Stress B in everyday life is a major cause of frustration among the youth and is bound to lead them to take harsh steps as suicide.

 

6) Jose is working with a realtor to find a location for the toy store he plans to open in his town. He is looking for a place that is either in, or not too far from, the center of town and one that would attract the right kind of foot traffic. Which of the following locations should Jose’s realtor call to his attention?
 
a) a storefront in a new high-rise building near the train station in the center of town whose occupants are mainly young, childless professionals who use the train to commute to their offices each day.
b) a little shop three blocks away from the town’s main street, located across the street from an elementary school and next door to an ice cream store.
c) a stand-alone storefront on a quiet residential street ten blocks away from the town’s center.
d) a storefront in a small strip mall located on the outskirts of town that is also occupied by a pharmacy and a dry cleaner

Ans: b

This option is both near the center of town and in a location (near a school and an ice cream store) where children and their parents are sure to be around. This is the only option that meets both of Mark’s requirements.

 

7) Four of the following five are like in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) D % M
b) K 4 #
c) W Z 7
d) 6 8 ©

Ans: b

 

8) What should come in place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
3K4, $E9, FBH, ?
a) 5 7 W
b) 7 W Z
c) 5 7 @
d) I @ ©

Ans:  d

 

9) Find the odd one out: 7, 8, 12, 20, 37, 62
a) 37
b) 62
c) 12
d) 20

Ans: d

The sequence is 7 + 1^2=8, 8 + 2^2=12, 12 + 3^2=21, …

 

10) In a certain code ‘BODE is written as ‘ @ $ * ? ‘ and ‘EAT’ is written as ‘? • £’ How can ‘DEBATE be written in that code?
a) £ ? • $ @ ?
b) * ? @ • £ ?
c) @ ? * $ @ ?
d) £ ? * $ @ ?
e) Cannot be determined

Ans:  b

 

11) If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how can PROBLEM be coded in that code?
a) ROBLEMP
b) PRBOELM
c) PELBORM
d) PRBOELM

Ans:  c

 

12) Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found. 
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Ans:  d

 

13) Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Ans:  c

 

14) Find out how the key figure (X) look will like after rotation.  
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Ans:  d

 

15) Find out how the key figure (X) look will like after rotation.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Ans:  c

 

16) What is the number of triangles that can be formed whose vertices are the vertices of an octagon but have only one side common with that of octagon?
a) 64
b) 32
c) 24
d) 16

Ans:  b

 

17) A Tiebreaker is an additional contest or period of play designed to establish a winner among tied contestants. Which situation below is the best example of a Tiebreaker?
a) At halftime, the score is tied at 28.
b) Mary and Megan have each scored three goals in the game.
c) The referee tosses a coin to decide which team will have possession of the ball first.
d) The Sharks and the Bears each finished with 14 points, and they are now battling it out in a five-minute overtime

Ans:  d

 

18) Reentry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry?
a) When he is offered a better paying position, Jacob leaves the restaurant he manages to manage a new restaurant on the other side of town.
b) Catherine is spending her junior year of college studying abroad in France.
c) Malcolm is readjusting to civilian life after two years of overseas military service.
d) After several miserable months, Sharon decides that she can no longer share an apartment with her roommate Hilary.

Ans:  c

 

19) Pointing to Manju, Raju said, “The son of her only brother is the brother of my wife”. How is Manju related to Raju?
a) Mother’s sister
b) Grandmother
c) Mother-in-law
d) Sister of father-in-law
e) Maternal aunt

Ans:  d

Brother of Raju’s wife- Raju’s brother-in-law; Son of Manju’s brother is the brother-in-law of Raju. So Manju’s brother is Raju’s father-in-law ie, Manju is the sister of Raju’s father-in-law.

 

20) A is the husband of B. E is the daughter of C. A is the father of C. How is B related to E?
a) Mother
b) Grandmother
c) Aunt
d) Cousin

Ans:  b

Couples A-B; A is the father of C; C’s daughter is E. So, E’s grandmother is B.