Cognizant Logical Reasoning questions with answers

Cognizant Logical reasoning questions are the easiest to answer than the other sections. Attention to detail is one quality you need to develop to answer these quickly without hurry.

Cognizant Logical Reasoning questions – Test Pattern & syllabus

Cognizant Logical reasoning test consists of 14 questions and these need to answered in 14 minutes. Cognizant Logical reasoning questions range from easy to medium. They are easy to answer if you practice similar concepts before the exam. In this section, you don’t have to be in a hurry as the time would be sufficient if used properly.

TopicExpected number of questionsDifficulty Level
Coding deductive logic1 – 2Easy – Medium
Data Sufficiency2 – 3Medium – Difficult
Directional Sense
1 – 2Easy
Logical Word Sequence1 – 2Easy
Objective Reasoning1 – 2Easy
Selection decision tables2 – 3Medium – Difficult
Puzzles1 – 2Medium
Number series pattern recognition2 – 3Medium – Difficult
Analogy and Classification pattern recognition1 – 2Easy
Logical word sequence2 – 3Easy

CTS Logical Reasoning questions with answers

Cognizant Logical reasoning questions with solutions are given here. Practicing these will help you analyse the type of Cognizant Logical reasoning questions asked in the exam.

CTS Logical questions – set 1

Syllogism: Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

1) Statements: Some envelops are gums. Some gums are seals. Some seals are adhesives.
Conclusions:
1) Some envelopes are seals.
2) Some gums are adhesives.
3) Some adhesives are seals.
4) Some adhesives are gums.
A) Only (3)
B) Only (1)
C) Only (2)
D) Only (4)

Answer: A

2) Statements: All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates.
Conclusions:
1) All men are mammals.
2) All mammals are men.
3) Some vertebrates are mammals.
4) All vertebrates are men.
A) Only (4)
B) Only (2)
C) Only (3)
D) Only (1)

Answer: C

3) Statements: Some cars are jeeps. All the boxes are jeeps. All the pens are cars.
Conclusions:
1) Some cars are boxes.
2) No pen is jeep.
3) Some boxes are cars.
4) None of three
A) Only (1) and (2)
B) Only (1) and (3)
C) Only (2) and (3)
D) Only (4)

Answer: A

4) Statements: All the bottles are boxes. All the boxes are bags. Some bags are trays.
Conclusions:
1) Some bottles are trays.
2) Some trays are boxes.
3) All the bottles are bags.
4) Some trays are bags.
A) Only (3) and (4)
B) Only (1) and (2)
C) Only (2) and (3)
D) Only (1) and (4)

Answer: A

5) Ankit is the son of Zubin. Manju is the daughter of Anil. Sheela is the mother of Manju. Mohan is the brother of Manju. How is Mohan related to Sheela? 
A) Brother
B) Father
C) Son
D) Cannot be determined

Answer: C
Explanation
Manju is the daughter of Anil. Sheela is the mother of Manju. Therefore, Mohan is the son of Sheela.

6) Pointing to a gentleman, Neeraj said,” His only brother is the father of my daughter`s father.” How is the gentleman related to Neeraj?
A) Father
B) Grandfather
C) Brother-in-law
D) Uncle

Answer: D
Explanation: Father of Neeraj’s daughter’s father — Neeraj’s father.

7) Sonu`s mother is the only daughter of Riya`s father. How is Riya`s husband related to Sonu?
A) Uncle
B) Father
C) Grandfather
D) Brother

Answer: B
Explanation
Clearly, the only daughter of Riya’s father is Riya herself. So, Sonu’s mother is Riya. Thus, Riya’s husband is the father of Sonu.

8) Which of the following words would correctly decode the word ZHOFRPH if the simple alphabet shifting code is used? 
A) ARTISTS
B) COMPUTE
C) MAILING
D) MAILING 

Answer: D 

9) One evening, Shagi started to walk toward the Sun. After walking a while, she turned to her right and again to her right. After walking a while, she again turned right. In which direction is she facing?
A) South
B) East
C) West
D) North

Answer: A

10) Mala and Ram start from a fixed point. Mala moves 3 km north and turns right and then covers 4 km. Ram moves 5 km west and turns left and walks 3 km. Now how far are they apart?
A) 10 km
B) 9 km
C) 8 km
D) 6 km

Answer: B

Cognizant Logical Reasoning – set 2

11) If ‘×’ means ‘addition’ ‘-‘ means ‘division, ‘÷’ means ‘subtraction’ and ‘+’ means ‘multiplication’, then which of the following equations is correct?
A) 16 + 5 – 10 × 4 ÷ 3 = 9
B) 16 – 5 × 10 ÷ 4 + 3 = 12
C) 16 + 5 ÷ 10 × 4 – 3 = 9
D) 16 × 5 ÷ 10 ÷ 4 – 3= 19

Answer: A
 
In the questions below there consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give the answer

12) Question: What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight?
Statements:
I. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.
II. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.
A) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C) Either I or II is sufficient
D) Neither I nor II is sufficient
E) Both I and II are sufficient

Answer: C
 
13) What is the value of x?
I. The square of x is 36
II. x(x-6) = 0
A) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C) Either I or II is sufficient
D) Neither I nor II is sufficient
E) Both I and II are sufficient

Answer: C
 
14) A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E. A and C are sitting together. In which position A is sitting?
A) Between B and D
B) Between B and C
C) Between E and D
D) Between C and E

Answer: B
 
15) 4, 9, 256, 529, 573 which of these does not belong to the group.
A) 256
B) 573
C) 529
D) 9
 
Answer: B
 
16) 275, 132, 462, 396, 327, 891, 121 – Find the odd one out.
A) 327
B) 275
C) 121
D) 396
 
Answer: 327
Explanation: In each number except 327, the middle digit is the sum of the other two.
 
 
Directions for Questions 17 to 20:
Read the following information carefully and answer these questions:
K, L, M, N, O, P and Q are sitting in a circle facing at the centre and playing cards.
O is neighbor of K and N.
Q is not between P and M.
P is to the immediate right of K.
L is second to the left of Q.

17) Which of the following does not have the pair of persons sitting adjacent to each other? 
A) ALK
B) ML
C) NO
D) QN
Answer: A

18) Which of the following pairs has the second person sitting immediately to the right of the first? 
A) KL
B) ML
C) OK
D) None of these
Answer: C

19) What is the position of P? 
A) Second to the left of M
B) Second to the right of M
C) To the immediate left of K
D) To the immediate right of L
Answer: A

20) Who are the neighbors of L? 
A) K and P
B) M and N
C) P and M
D) None of these
Answer: C
 

Leave a Reply