Cognizant Verbal Ability Questions for Cognizant English Test

Cognizant Verbal ability questions are hard when compare to questions in other sections of the online test. You need enough practice to answer CTS verbal ability questions in the given time.

Cognizant Verbal Ability Questions – Test Pattern & Syllabus

Cognizant verbal ability test consists of 25 questions which need to be answered in 25 minutes. Each question should be answered in less than 1 minute. Cognizant verbal ability questions normally take a good amount of time to answer. If you don’t practice enough for this section, then it will become very challenging during the online test.

TopicExpected number of questionsDifficulty Level
Synonyms3 – 4Medium – Difficult
Antonyms3 – 4Medium – Difficult
Contextual Vocabulary4 – 5Easy
Error Identification4 – 5Easy – Medium
Sentence Improvement and Construction5 – 6Medium
Reading Comprehension2 – 3Medium – Difficult

CTS Verbal Questions with Answers

Cognizant Verbal Questions – Set 1

Directions for Questions 1 – 4:
Read the following passage carefully and answer the question.
Until a hundred years ago as humans we had a simple, uncomplicated biological connect. It was a straightforward equation: we drew roughly 3,000 calories each of energy out of the Earth for our food and life’s sustenance. Today that number per capita has grown to 1,00,000 calories. We still need only 3,000 calories each to nourish life itself. All the rest of this energy is what we extract from the Earth for everything else besides keeping ourselves alive. In some countries, like the US; this per capita number runs at over 2,00,000 calories! Some of us are concerned about this. We fret over what we could and should really be doing to soften this abuse of resources. Little things fox us in the welter of things that we get to read. What is sustainable development? How can it be started at our homes? Beyond the ceremonial planting of green arid getting people to run marathons of various lengths in support of the environment, is there- more that we can add to the abstract value of “sustainability”? What are the little things we can do in our day-to-day lives, to reduce demand for things that people make and market? Of course, we know that it helps to avoid a plastic bag when you can use a newspaper bag, or a brown bag, or even a jute bag which you can use for many more years unlike a plastic bag which you throw away in less than a week or after a few uses. However, there’s actually quite a bit more that you and I can do without compromise on comfort, with very little as cost incurred, with financial savings that you can gain on energy and water use, and with solutions that are very feasible and within your reach. It is possible to understand our ecological footprint and its disastrous consequences, not merely in terms of our own behaviour as consumers, but really in terms of the impact on the environment we make.

1) Why does the author ask his audience to use a jute bag?
A) Jute bags look more trendy and stylish.
B) It is the need of the hour, to save energy, to save our ecosystem.
C) Using jute bags helps in consuming only 3,000 calories from the Earth.
D) They are more easily available.
 
Answer: B
The passage states that we need to do more than just run marathons to increase support from people. We need to find out little things in our day-to-day lives where we can reduce energy consumption and using a jute bag will help reduce use of plastic. The passage does not state how many calories can be saved if one uses a jute bag.

2) What is the primary concern of the passage?
A) There is a need to save energy, especially for our future.
B) All of us should not only plant trees but also run the marathon.
C) Use of plastic bags should be completely banned.
D) We need to respect the Earth and consume less of its calories.

Answer: D
Explanation
The passage states that we are abusing Earth’s resources and talks about ways in which we can reduce the demand for energy. The primary focus is on saving energy now (at present). Hence we rule out option A.

3) A suitable title to the passage could be: 
A) Lets Shift to Jute!
B) How to Consume Few Calories?
C) Save Energy, Save the Earth!
D) The Earth Heading for a Disaster.

Answer: C
Explanation
The focus is on saving energy and stopping the abuse of Earth’s resources.

4) Which one of the following statements cannot be inferred from the passage? 
A) There are many little things we can do to save our Earth.
B) Only running marathons of various lengths do not help.
C) We do not depend on the Earth for our food and life sustenance.
D) A lot many years before, our association with the Nature was quite simple.

Answer: C
Explanation
Refer to “We drew roughly 3,000 calories each of energy out of the Earth for our food and life’s sustenance.” Option C contradicts this sentence. All the others are inferred from the passage.

5) Thieves steal Hondas and Toyotas from the 1990s more than other models because they can chop them up and sell them for parts that are worth more than the car. 
A) more than other models because they can chop them up and sell them for parts that are worth more than the car
B) more than they steal other models because they can chop them up and sell them for parts that are worth more than the car
C) more than they do other models because they can dismantle the cars and sell the parts that are worth more than the car
D) more than other models because they can chop the cars up and sell them for parts that are worth more than the car

Answer: C

6) If the books have been cataloged last week, why haven’t they been placed on the shelf?
A) have been cataloged
B) would have been cataloged
C) was cataloged
D) were cataloged

Answer: D

7) Find out which part of the sentence contains an error.
A) Psychologists point out that  B) there are human processes C) which does not involve D) the use of words

Answer: C

 
8) Choose the best antonym for ‘Exodus’
A) Influx
B) Homecoming
C) Return
D) Restoration

Answer: A

9) Choose the best antonym for ‘Amused’ 
A) Jolted
B) Frightened
C) Saddened
D) Astonished

Answer:  C
 
10) Choose the best antonym for ‘perfidious’
A) Treacherous
B) Loyal
C) Humane
D) Religious

Answer:  B
 
Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
Over the past few decades, many Asian nations transformed from poverty into global competitors. From 2003 to 2007, Asian economies expanded at an average annual rate of 8.1%, triple that of advanced economies. Over the same period, inflation in Asia averaged only about 3.5%. But Asia could be facing turbulent economic times. In May, the average inflation rate throughout the region reached nearly 7%, led by spikes in oil and food prices. In India, inflation jumped to an 11.6% annual rate in June, according to the latest government figures, the highest in 13 years.
Policymakers and central bankers are forced to raise interest rates and limit credit to get inflation under control. But these same measures suppress the investment and consumption that generates growth. The combination of slowing growth and soaring inflation makes economic policy-making tricky. Inflation stirs up the middle classes because it can quickly erase years of hardwon personal gains. Inflation is cruel to the poor, because families have to spend a larger share of their meagre incomes on necessities. In the Philippines, farmers, unable to afford fuel for tractors, use water buffaloes to plough their fields.
But to avoid unrest, leaders cannot blindly adopt rigid anti-inflation measures. Voters won’t hesitate to remove from office any politician who doesn’t deliver the goods. So they cannot overreact to the inflation threat and scale down economic growth in the process. Developing nations need to grow quickly to create jobs and increase incomes for their large populations. With prices soaring, doing nothing is not an option. Most central banks in Asia have started raising interest rates. The Reserve Bank of India increased its benchmark rate twice last month to a six year high of 8.5%.
The challenge is especially difficult because currently, inflation is not of domestic origin. Prices are being driven higher by a global surge in oil and food prices, which individual governments can do little to control. Of course, inflation is not just a problem in Asia. World Bank President Robert Zoellick called rising food and oil prices a man-made ‘catastrophe’ that could quickly reverse the gains made in overcoming poverty over the past seven years. For now, though, there is more talk than action on the international front, so Asian governments are on their own. Even though inflation throughout the region is likely to continue to rise in coming months, no one is expecting an economic calamity. According to the Asian Development Bank Asian countries have large hard currency reserves and relatively healthy banks, and so are far better prepared to absorb external shocks than they were during the region’s last recession ten years ago. Asian policymakers have learned their lessons and are more alert.

11) Which of the following can be said about Asian economies during the period from 2003- 2007? 
1) Though inflation was rising at the time politicians did not pay much attention.
2) Many of the poor countries were able to compete internationally.
3) The growth rate of Asian countries was facilitated by growth in advanced countries.
A) All 1, 2, and 3
B) Only 1
C) Only 2
D) Both 1 and 2
E) None of these
 
Answer: E
 
12) Which of the following is not an anti-inflation measure being used by Asian countries?
1) Increase in benchmark interest rate by a central bank.
2) Checks on lending.
3) Subsidising fuel for farmers. 
(A) Only 3
(B) Both 1 and 2
(C) Both 2 and 3
(D) Only 2
(E) None of these

Answer:  C
 
13) What makes it difficult for Asian countries to control inflation?
A) Restrictions by organizations like the Asian Development Bank
B) Governments are indecisive and adopt counterproductive measures
C) The problem is global in nature, not restricted to their individual countries
D) Countries have never faced a financial crisis
E) Economic growth rate cannot occur in the absence of inflation
 
Answer:  C
 
14) Why are experts not very concerned about the impact of inflation on Asian economies? 
1) Asian countries have not maintained substantial hard currency reserves.
2) The condition of Asian banks is currently both stable and strong.
3) The Asian Development Bank will bail them out of any trouble.
A) Only 1
B) Both 1 and 3
C) Both 1 and 2
D) Only 2
E) None of these

Answer: D

15) What is the author’s advice to politicians regarding the handling of inflation?
A) They should focus on preventing agitations among their citizens not implementing anti-inflation measures
B) They ought to implement anti-inflation measures even at the cost of losing office
C) They must focus on maintaining high economic growth rate as inflation will taper off on its own
D) Countries should handle the problem independently and not collectively
E) None of these

Answer: C

16) Rearrange the sentences into a meaningful paragraph.
A) The modus operandi — anonymous people deposited and swiftly transferred crores of rupees in the society’s accounts in the names of slum dwellers — reflects poor regulatory oversight.
B) Multi-state cooperative credit societies, which accept deposits only from, and give loans to, members, are regulated by the central registrar under the agriculture ministry.
C) A report in ET by Sugata Ghosh shows how income-tax sleuths have unearthed a case of large-scale money laundering through a multi-state urban cooperative credit society’s account
D) The civil servant in charge, typically a joint secretary-level officer, is ill-equipped and does not have the wherewithal to handle supervision.
a) ABCD
b) DCBA
c) CADB
d) CABD

Answer:  d

17) Philosophical problems arise when people and questions that, though very_______, have certain characteristics in common. 
A) relevant
B) elementary
C) abstract
D) diverse

Answer:  D

18) Although the substance is normally quite______________, scientists found that when tempered with other elements it could be stored safely in metal containers.
A) voluminous
B) caustic
C) insoluble
D) vapid

Answer:  B

19) Choose the word which best expresses the meaning of the given word:
CORPULENT 
A) Lean
B) Gaunt
C) Emaciated
D) Obese

Answer: D

 
20) REPERCUSSION (choose the word that expresses similar meaning)
A) Clever reply
B) Recollection
C) Remuneration
D) Reaction

Answer: D