Explore
ProGrad Programs
About Us

Edit
Reply




Edit

Cognizant Aptitude questions for Cognizant Aptitude Test 2020

Published on 24 Mar 2020

Cognizant Aptitude questions asked in the online test are explained below with solutions. You need to learn a lot of shortcuts and tricks to cut down on the amount of time spent on each question.


Cognizant Aptitude Questions - Test Pattern & Syllabus


Cognizant Aptitude Test consists of 16 questions and these need to be answered in 16 minutes. Each question needs to be solved in less than 1 minute else you will not be able to attempt a lot of questions. This means that you need to practice a lot for you to pick up your speed.


Mostly Cognizant Aptitude Test will be Amcat based and hence we have given Amcat based Cognizant aptitude questions syllabus.


TopicExpected number of questionsDifficult level
Divisibility1 - 2Easy - Medium
H.C.F and L.C.M1 - 2Easy
Numbers, decimal fractions2 - 3Medium
Profit and Loss2 - 3Medium - Difficult
Simple and Compound interest1 - 2Medium
Time, Speed and Distance2 - 3Medium - Difficult
Inverse1 - 2 Easy
Logarithms2 - 3Easy
Permutations and Combinations1 - 2Medium
Probability1 - 2Easy - Medium


Check out Complete Cognizant Test Pattern and Syllabus


CTS Aptitude Questions with Answers


Cognizant Aptitude questions with answers are given here. Practicing these questions will help you answer 70% of the questions asked in the exam. These are the most repeated Cognizant aptitude questions.


Cognizant Aptitude Questions - Set 1


1) In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes and got 20% invalid votes. At the end of the day when the total number of votes were counted, the total number was found to be 7500. So what was the total number of valid votes that the winning candidate got, was:

a) 2400

b) 3100

c) 3400

d) 2700


Answer: d

Explanation

Since 20% of the votes were invalid, 80% of the votes were valid = 80% of 7500 = 6000 votes were valid. One candidate got 55% of the total valid votes, then the second candidate must have 45% of the votes = 0.45 * 6000 = 2700 votes.


2) A whole number n which when divided by 4 gives 3 as remainder. What will be the remainder when 2n is divided by 4?

a) 0

b) 1

c) 4

d) 2


Answer: d

Explanation

According to the question, n = 4q + 3. Therefore, 2n = 8q + 6 or 2n = 4(2q + 1) + 2. Thus, we get when 2n is divided by 4, the remainder is 2.


3) Raju, Ramu and Razi can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively depending on their capacity of doing work. If Raju is assisted by Ramu and Razi on every third day, then in how Raju will complete the work?

a) 12 days

b) 15 days

c) 16 days

d) 18 days


Answer: b

Explanation

We need t first count the amount of work done in 2 days by Raju.

Raju can do a piece of work in 20 days. So, in 2 days he can do = 1/20 * 2 = 1/10. Amount of work done by Raju, Ramu and Razi in 1 day = 1/20 + 1/30 + 1/60 = 1/10. Amount of work done in 3 days = 1/10 + 1/10 = 1/5.

So the work will be completed in 3 * 5 = 15 days.


4) What is the smallest number which when decreased by 8 is divisible by 21, 27, 33, and 55?

a) 1490

b) 10405

c) 15490

d) None of the above


Answer: d

Explanation

We need to find the LCM of the given numbers, LCM of 21, 27, 33, and 55 = 10395. So we need to add an extra 5 = 10403.


5) A tap can fill a bucket in 6 hours. After half the bucket is filled, three more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the bucket completely?

a) 3 hrs 15 min

b) 3 hrs 45 min

c) 4 hrs 25 min

d) 4 hrs 15 min


Answer: b

Explanation

Time is taken by one tap to fill half the bucket = 3 hours. So the part filled 4 taps in one hour = 4 * (1/6) = 2/3 of the bucket. Therefore, the remaining part is = (1 1/2) = 1/2

Proportionally 2/3: 1/2:: 1: x

=> x = 3/4 hours = 45 minutes. So the total time = 3 hrs 45 minutes.


6) A reduction of 20% in the price of strawberries enables a person to purchase 12 more for Rs. 15. What was the price of 16 strawberries before reduction ofprice?

a) 6

b) 5

c) 7

d) 9


Answer: b

Explanation

Price x Consumption = Expenditure

(15 / 8x) - (15 / x) = 12

x = (15 x 2) / (12 x 8)

For 16 Strawberries = [(15 x 2) / (12 x 8)] x 16 = 5


7) The ratio of the no. of white balls in a bag to that of black balls is 1:2. If 9 grey balls are added the ratio of nos. of white, black and grey become 2:4:3. How many black balls were in the bag?

a) 6

b) 9

c) 12

d) 8


Answer: c

Explanation

Consider x black balls were there. After adding 9 grey balls the ratio is 4/3. That means, x/9 = 4/3. On solving we will get x = 12.


8) A sum of Rs.312 was divided among 100 boys and girls in such a way that the boy gets Rs.3.60 and each girl Rs.2.40 the number of girls is:

a) 40

b) 45

c) 35

d) 30


Answer: a

Explanation

Let the number of girls =x, then boys will be (100?x)

3.60?(100?x)+2.40x=312. On solving above eq. u will get, x=40.


9) The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

a) 76 kg

b) 5 kg

c) 85 kg

d) None


Answer: c

Explanation

Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.

Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.


10) A shopkeeper gives two successive discounts of 20 % and 10 % on surplus stock. Further, he also gives 5 % extra discount on cash payment. If a person buys a shirt from the surplus stock and pays in cash, what overall discount percent will he get on the shirt?

a) 60%

b) 5%

c) 33%

d) 2%


Answer: a

Explanation

Let the marked price of the shirt be Rs. 1000

=> Price after first discount = Rs. 1000 20 % of Rs. 1000 = Rs. 1000 200 = Rs. 800

=> Price after second discount = Rs. 800 10 % of Rs. 800 = Rs. 800 80 = Rs. 720

=> Price after cash discount = Rs. 720 5 % of Rs. 720 = Rs. 720 36 = Rs. 684

Therefore, total discount = Rs. 1000 684 = Rs. 316

=> Overall discount percent = (316 / 1000) x 100 = 31.60 %


Cognizant Aptitude Questions - Set 2


11) A & B are at a distance of 800 m. They start towards each other at 20 & 24kmph. As they start, a bird sitting on the cap of A,starts flying towards B, touches B & then returns towards A & so on, till they meet. What is the distance traveled by the bird, if its speed is 176kmph?

a) 3040 m

b) 3200 m

c) 3100 m

d) 2600 m


Answer: b

Explanation

The bird flies for the same time as both A and B take to meet. Since the time taken by A and B together and the bird is same, so the distance covered will be in the ratio of their speeds.

The ratio of the speeds is 44: 176 or 1: 4.

Hence, if A and B cover 800 m, the bird will cover 800*4 = 3200 m.


12) How long will a boy take to run round a square field of side 35 meters, If he runs at the rate of 9 km/hr?

a) 40 sec

b) 50 sec

c) 56 sec

d) 54 sec


Answer: c

Explanation

Speed = 9 km/hr = 9 x (5/18) m/sec = 5/2 m/sec

Distance = (35 x 4) m = 140 m.

Time taken = 140 x (2/5) sec= 56 sec


13) A box contains 15 marbles out of which 4 are white, 5 are red and 6 are blue. Three balls are to be drawn at random from the bag. What is the probability that all of them are red is:

a) 1/22

b) 2/89

c) 2/77

d) 2/91


Answer: d

Explanation

The number of ways in which all the three balls would be red = 5C3 / 15C3 = 10/455 = 2/91.


14) From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there in the committee. In how many ways can it be done?

a) 624

b) 209

c) 756

d) 212


Answer: c

Explanation

From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected with at least 3 men. Hence we have the following 3 options.

We can select 5 men Number of ways to do this = 7C5

ii) We can select 4 men and 1 woman Number of ways to do this = 7C4 6C1

iii) We can select 3 men and 2 women Number of ways to do this = 7C3 6C2

Total number of ways = 7C5+ (7C4 6C1) + (7C3 6C2)

= 7C2+ (7C3 6C1) + (7C3 6C2) ---- Expand this using nCr = nC(n - r)

= 21 + 210 + 525 = 756


15) How many 3-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, 'LOGARITHMS',if repetition of letters is not allowed?

a) 720

b) 420

c) 5040

d) 256


Answer: a

Explanation

The word 'LOGARITHMS' has 10 different letters. Hence, the number of 3-letter words(with or without meaning) formed by using these letters.

i.e. 10P3= 10 9 8 = 720


16) A problem is given to three students whose chances of solving it are 1/2, 1/3 and 1/4 respectively. What is the probability that the problem will be solved?

a) 1/4

b) 1/2

c) 3/4

d) 7/12


Answer: c

Explanation

None solves the problem =1/2 2/3 3/ 4 = 1/4

Hence, the problem will be solved = 1 P (none solves the problem) = 1?1/4 =3/4


17) Simplify: log43 log24364

a) 3/5

b) 2/5

c) 3/4

d) 1/3


Answer: a

Explanation

Change of base formula: logax =logbx/logba = log x / log a. Apply the given formula and we get the answer as 3/5.


18) What is the number of digits in (33)3? Given that log3 = 0.47712.

a) 12

b) 13

c) 14

d) 15


Answer: b

Explanation

log (x) = 33log(3)

= 27 x 0.47712 = 12.88224

Since the characteristic in the resultant value of log x is 12, Therefore the number of digits in x is (12 + 1) = 13.


19) A hollow iron pipe is 21 cm long and its external diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron weighs 8 g/cm3, then the weight of the pipe is:

a) 6 kg

b) 696 kg

c) 36 kg

d) 9 kg


Answer: b

Explanation

Given the external diameter = 8 cm. Therefore, the radius = 4 cm.

The thickness = 1 cm. Therefore the internal radius = 4 1 = 3 cm

The volume of the iron = pi *(R^2 r^2)*length = 22/7 *[(4^2) (3^2)] *21 = 462 cm3.

Therefore, the weight of iron = 462 * 8 gm = 3.696 kg


20) Three cubes of edges 6 cm, 8 cm and 10 cm are meted without loss of metal into a single cube. The edge of the new cube will be:

a) 16 cm

b) 14 cm

c) 12 cm

d) 8 cm


Answer: c

Explanation

Since the cube is melted so the volume of the new cube must be the same.

Volume of new cube = Volume of cube 1 + cube 2 + cube 3 = 63 + 83 + 103 = 216 + 512 + 1000

a^3 = 1728, a = (1728)^(1/3) = 12


If you have covered all the Cognizant aptitude questions given above then, practice Other sections too - Cognizant Placement Papers


For more Cognizant Questions, check these out



If you have any feedback about this article and want to improve this, please write to enquiry@faceprep.in
Explore 'cognizant'
Articles Practice Exercises