Cryptarithmetic Problems | Cryptarithmetic Questions with Answers

Cryptarithmetic problems are  mathematical puzzles in which the digits are replaced by letters of the alphabets. Cryptarithmetic questions are most commonly asked in the Infosys recruitment and eLitmus exam. Solving a Cryptarithmetic Problem will take nearly 10-12 minutes in  exam. If you are able to solve  puzzle,  then you can easily answer the 3 question based on Cryptarithmetic  within 2 minutes. In eLitmus, For scoring a higher percentile in problem solving section, you need to solve 5-7 questions.

To know more about eLitmus, click here 

To practice eLitmus previous papers questions, click here

To know about upcoming eLitmus Online tests, click here

Rules for Solving Cryptarithmetic Problems

  •  Each Letter, Symbol represents only one digit throughout the problem.
  •  Numbers must not begin with zero i.e. 0567 (wrong) , 567 (correct).
  •  Aim is to find the value of each letter in the Cryptarithmetic problems
  •  There must be only one solution to the Cryptarithmetic problems
  •  The numerical base, unless specifically stated , is 10.
  •  After replacing letters by their digits, the resulting arithmetic operations must be correct.
  • Carry over can only be 1 in Cryptarithmetic problems

Cryptarithmetic Problems

Prepare like a pro with the best Cryptarithmetic problems. Free Cryptarithmetic problems provide a blueprint of what the real examination on Cryptarithmetic problems will offer in terms of difficulty level. Have a shot!

1. LET + LEE = ALL , then A + L + L = ?
Assume (E=5)

  1.  L
  2.  E
  3.  T
  4.  A

Ans. B

L = 1 E = 5 T = 6
So,
1 5 6
1 5 5 (+)
——-
3 1 1
——-
A = 3 So, 3 + 1 + 1 = 5 ==> E

2. If KANSAS + OHIO = OREGON • Then find the value of G + R + O + S + S

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10

KANSAS + OHIO = OREGON given the value of O = 5
KANSAS = 497292
OHIO = 5865
OREGON = 503157
G + R + O + S + S = 1 + 0 + 5 + 2 + 2 = 10

3. HERE = COMES – SHE, (Assume S = 8) Find the value of R + H + O

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15

Ans. C
E + E = 8
then,E = 4 S = 8,  
E + S = M 
4 + 8 = 12 
M = 2
H + 1 = 10 so, O = 0 C = 1,
now R + H = E = 4 
H = 9
so R has to be 5 as 5 + 9 = 14 which leaves carry 1..
so M = 3
so R + H + O = 5 + 9 + 0 = 14

4. If POINT + ZERO = ENERGY, then E + N + E + R + G + Y = ?

  1. 17
  2. 18
  3. 19
  4. 20

Ans. A
POINT = 98504, 
ZERO = 3168  
ENERGY = 101672.
So E + N + E + R + G + Y = 1 + 0 + 1 + 6 + 7 +2 = 17

5. If GO + TO = OUT, then O + U + T = ?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Ans. C
Clearly, O = 1., as it is the carry generated by G + T. a number cannot start from 0 in cryptarithmetic addition.
Since O = 1, O + O = 1 + 1 =2. So, T = 2.
G + 2 = 10 + U.
If G = 9, U = 1. Which is not valid since O = 1.
So, G = 8 and U = 0.
Hence, O + U + T = 1 + 0 + 2 = 3

6. If USA + USSR = PEACE. Find P + E + A + C + E.

  1. 8
  2. 9
  3. 10
  4. 11

Ans. C
USA + USSR = PEACE
Here P is carry , P = 1
when P = 1, E = 0 with carry 1 AND U = 9
A + R = E = 0 with carry 1.
so, A = 2 and R = 8
U + S = A = 2 with carry 1, S = 3
S + S + 1 = C, 3 + 3 + 1 = c = 7
932 + 9338 = 10270
so,P + E + A + C + E = 1 + 0 + 2 + 7 + 0 = 10

7. If EVER + SINCE = DARWIN then D + A + R + W + I + N is?

  1. 24
  2. 23
  3. 22
  4. 21

Ans.A
EVER = 5653
SINCE = 97825
——————–
103478 = DARWIN
1 + 0 + 3 + 4 + 7 + 8 = 23

8. EAT + EAT + EAT = BEET if t = 0 then what will the value of TEE + TEE?

  1. 088
  2. 084
  3. 044
  4. 048

Ans. A

T = 0
A = 8
E = 4
EAT = 480
EAT = 480
EAT = 480
————-
1440
8 + 8 + 8 = 24
2 carry over
4 + 4 + 4 = 12 + 2 = 14
So, BEET = 1440
the TEE + TEE
044 + 044 = 088 = TAA

9. If E A T + T H A T = A P P L E, what is the value of A + T + L ?

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15

Ans. B
3 digit number (EAT) + 4 digit number(THAT) = 5 digit number(APPLE)
If so, then A can be 1 and p can be 0.
Again here T is yielding a two digit number(10).
So there must be a carry 1 and T = 9.
Now the expression becomes
E 1 9
9 H 1 9
——————-
1 0 0 L E
Now it is clear that E = 8 and L = 3
So,A + T + L = 1 + 9 + 3 =13

N I N E
+ F I N E
————-
W I V E S. = 3 + 6 + 7 + 5 + 0 = 21

11. If WAIT + ALL = GIFTS then whats the value of G + I + F + T .. IF A = 6 and S = 5

  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14

W A I T
A L L
—————
G I F T S

9 6 0 8
6 7 7
———–
1 0 2 8 5
Hence G + I + F + T = 11

12. SEND + MORE = MONEY, What is the value of M + O + N + E + Y?

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15

Ans. C
SEND 9567
MORE 1085
—– —–
MONEY 10652
SO M + O + N + E + Y = 1 + 0 + 6 + 5 + 2 = 14

13. SCOOBY + DOOO = BUSTED; Find the value of B + U + S + T + E + D?

  1. 23
  2. 24
  3. 25
  4. 26

Ans. B
S C O O B Y
1 9 4 4 2 3
D O O O
+ 7 4 4 4
__________________
B U S T E D
2 0 1 8 6 7
so B + U + S + T + E + D = 24

14. S C O O B Y + D O O = B L I N K S then B + L  + I + N + K + S = ?

  1. 28
  2. 29
  3. 30
  4. 31

Ans. A
SCOOBY
       DOO
       …….
  BLINKS
       …….
Y + O = S, B + O = K, O + D = N , O = I , C = L ,S = B
SO,WE CAN TAKE VALUES S&B = 3, C&L = 6, O&I = 2 Y = 1, D = 7,N = 9,K = 5 .
SO,B + L + I + N + K + S = 3 + 6 + 2 + 9 + 5  + 3 = 28

15. BANANA + GUAVA = ORANGE
O + R + A + N + G + E = ?

  1. 31
  2. 30
  3. 29
  4. 28

Ans. A
2 4 9 4 9 4
   6 5 4 7 4
—————
3 1 4 9 6 8
O = 3, R = 1, A = 4, N = 9, G = 6, E = 8.
So the answer is 31.

16. If HOW + MUCH = POWER ,then what is the value of P + O + W + E + R?

  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13

Ans. C 
    705
+9837
——
10542
so P + O + W + E + R = 1 + 0 + 5 + 4 + 2 = 12

17. DAYS + TOO = SHORT, then find S + H + O + R + T

  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14

Ans. D
D A Y S
+ T O O
—————
S H O R T

9 7 4 3
+ 5 2 2
————–
1 0 2 6 5

that means:
S = 1,
H = 0,
O = 2,
R = 6,
T = 5
so, S + H + O + R + T = 1 + 0 + 2 + 6 + 5 = 14

18. TWO + DAYS = MORE then, M + O + R + E =?

  1. 15
  2. 16
  3. 17
  4. 18

Ans. D

+ T W O
D A Y S
———-
M O R E

+ 8 9 3
6 4 1 2
——–
7 3 0 5
M + O + R + E = 7 + 3 + 0 + 5 = 15

Summary
Date of Review
Article Title
Cryptarithmetic Problems
Rating
51star1star1star1star1star