Deloitte Logical Reasoning Questions with Answers – FACE Prep


A candidate’s thinking and reasoning skills are tested in this section. The difficulty of Deloitte Logical Reasoning Questions is from medium to high. This section can be a time-consuming section so it is important to manage time effectively.

Check full Deloitte Recruitment Syllabus here

Deloitte Logical Reasoning Questions

Deloitte’s Aptitude Test Pattern of Logical Reasoning section consists of 3 sections, comprising of 75 Deloitte Logical Reasoning questions with the time limit of 95 minutes. There is no negative marking in any section

  • Total Questions: 25
  • Time Allotted: 35 minutes
  • Cut-Off: 70%
  • Minimum questions to attempt: 18-20

Most common Deloitte Logical Reasoning Questions come from puzzles, seating arrangement, data sufficiency, and syllogism. There is a possibility of having a few sets based questions. It is important to keep focus while solving this section of Deloitte Aptitude Test.

Major Questions in The Deloitte Logical Reasoning Questions come from data interpretation and logical reasoning questions. Questions are based on topics such as charts, graphs, bars, and some puzzles. In general, the difficulty level varies from easy to moderate. The total time allotted for this section is 35 minutes. Given below are the topics to be covered for the test:

  1. Objective Reasoning
  2. Pattern recognition
  3. Data sufficiency
  4. Blood Relation
  5. Coding deductive logic
  6. Number series pattern recognition
  7. Logical word sequence

The cutoff for this section is 70 percentile.

Deloitte Logical Reasoning Test Questions Pattern

Deloitte Logical Reasoning topicsExpected Number of QuestionsDifficulty LevelTime to solve
Objective Reasoning3-4Medium<1 min
Pattern recognition2-3Hard<1.5 min
Data sufficiency3-4Medium<1 min
Blood Relation1-2Easy<1 min
Coding deductive logic3-4Medium<1 min
Number series pattern recognition3Hard<1.5 min
Logical word sequence3-4Easy<1 min

Deloitte Logical Reasoning Test Questions with answers

Q1) Pointing to a photograph, Meera said, “He is the son of my grandfather’s only son.” How is Meera related to the boy in the photograph?

A. Sister

B. Mother

C. Grandmother

D. Niece

Ans: Option A

Solution: Meera’s grandfather’s only son would be Meera’s father.
                 The son of Meera’s father will be Meera’s brother.
                 Hence Meera is the Sister of the boy in the photograph.

Q2) What comes as the next element in the series: II, VI,  X,  XIV,  XVIII, XXII, ?

A. XXIV

B. XXVI

C. XXVII

D. XXVIII

Ans: Option B

Solution:
This is a series of Roman Numerals. Each successive element is added by adding ‘4’ to the preceding element. Hence II + 4 = VI (6)
                 Similarly VI (6) + 4 = X (10)
Hence the next element should be XXVI (26)


3. A person walked 25m towards North, then took a left turn and walked 30m. The person again took a left turn and walked 25m. How far and in which direction is that person from the starting position?

A. 30m to the West

B. 25m to the North

C. 20m to the East

D. 40m to the South

Answer: A

Solution:
Deloitte Logical reasoning Question

4) What will be the next term in the following series? A B B D C F D H E J ?

A) N

B) O

C) K

D) F

Ans: Option D

Solution: 
If you notice carefully, the series is itself composed of two series:
1) A B C D E (Every alternate letter starting from A)
2) B D F H J (Every alternate letter starting from B)

Hence the last element will be F.

5) REPORT is related to UGSQUV in the same way as LONGER is related to

A) OQPIHT

B) OQQFGS

C) OQQIHT

D) QPQHIT


Ans: Option C

Solution:
Notice that the sequence that the coding of the letters of the given word follows the pattern : +3, +2, +3, +2 and so on. (R – S,T,U ; E – F,G ; P – Q,R,S etc)
Hence the given word LONGER is coded as L – M,N,O ; O – P,Q ; N – O,P,Q ; G – H,I, and so on)

Therefore the answer is OQQIHT

6) Ajay walked 2m towards east, took a right turn and walked 7m. He then took a left turn and walked 5m before taking a left turn and walking 7m. He then took a final right turn and walked 1m before stopping. How far is Ajay from the starting point?

A. 8m

B. 7m

C. 6m

D. 5m

E. 9m

Solutions: A

Deloitte Logical reasoning Questions

7. Read the statements and arguments and select the appropriate option:


Statement: Should cell phones be allowed to be used in the classroom?

Arguments:

I. Yes. Cell phones give students access to tools and apps that can help them complete and stay on top of their class work.

II. No. Cell phones can be used by students to access information while taking a test, leading to cheating.

A. Only argument I is strong

B. Only argument II is strong

C. Either I or II is strong

D. Neither I nor II is strong

E. Both I and II are strong

Answer: E

Explanation:

Both the arguments can be used as strong arguments.

Cell Phones open the world of E-Learning to the students who will be exposed to novel methods of learning and will have info on their fingertips.
On the other hand, if cell phone use is a norm in the classroom, then cell phones can be used in malpractices such as cheating in an examination hall.

Instructions for Questions 8 to 10: Read the given information below and answer the questions that follow

Six friends A, B, C, D, E, and F are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the center of the hexagon. A is second to the left of F. B is a neighbor of C and D. E is second to the left of D.

8. Which one is sitting opposite to E?

A. C

B. F

C. D

D. B

Answer: D

Solution:

A, B, C, D, E, and F are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the center of the hexagon.

Deloitte Logical reasoning Questions

Fix F. Then the position of A is determined. Now for B to be a neighbour of both C and D, B has to be in between them. Since E is second to the left of D, D has only one position i.e. to the right of F. Hence position of C and E is fixed.

9) Which of the following are the neighbors of D?

A. F and A

B. E and C

C. F and C

D. F and B

Answer: D

Explanation:

A, B, C, D, E, and F are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the center of the hexagon.

Deloitte Logical reasoning Questions


Fix F. Then the position of A is determined. Now for B to be a neighbour of both C and D, B has to be in between them. Since E is second to the left of D, D has only one position i.e. to the right of F. Hence position of C and E is fixed.

From the figure, F and B are neighbours of D.

10) Who is the third person to the right of A?

A. B

B. F

C. D

D. E

Answer: C

deloitte logical reasoning question
Solution:
Remember, all A, B, C, D, E, and F are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the center of the hexagon.

Fix F. Then the position of A is determined. Now for B to be a neighbour of both C and D, B has to be in between them. Since E is second to the left of D, D has only one position i.e. to the right of F. Hence position of C and E is fixed.

From the figure, the third person to the right of A is D.

 

Leave a Reply