eLitmus Previous Papers with Solutions | eLitmus Written Test Papers

If you are in search for eLitmus Previous Papers, then you’re in the right place. This article is designed to help candidates prepare for the pH test. Candidates can also find eLitmus sample papers which will be very helpful with the Placement Test.

                   According to sources, in March 2008, a Fortune 500 computer services company launched the eLitmus pH test for novice professionals. The pH test is performed every few weeks throughout the country. The schedule of the next tests is available on www.elitmus.com. Aspirants should be aware of the latest test pattern before attending the eLitmus exam

Elitmus pH Test

Mode of testPen and Paper
Duration2 hours
Number of questions In each section20
Total Number of Questions60
Maximum Marks600
TypeNon – Adaptive
Negative MarkingYes
Score Card Validity2 years
Type of JobIT and Core
DifficultyMedium-High

 The questions in each section will be objective in nature, they will have several choices and will be categorized according to the level of difficulty. Your final grade will be based on the factors of a number of questions that have been answered correctly, but also on the basis of difficulty levels. To know in detail about the eLitmus syllabus and test pattern click here .

Try this eLitmus Previous papers full of questions of quantitative ability to boost your preparations.

eLitmus Previous Papers for Aptitude

The difficulty level is medium but it is slightly more difficult than AMCAT.

Questions are from:

TopicsNumber of QuestionsDifficulty
Number systems3Low
Geometry2Medium
Algebra3Hard
Permutations & Combinations2Medium
Allegation & Mixtures3Hard
Ratio and proportions3Medium
Probability2Medium
Percentage2Medium

Please note that in the syllabus of 2018 – 2019there are no questions from simple interest and compound interest, profit & loss, ages, probability, percentage, allegation etc.

 Take the opportunity to master the Quantitative Ability section for the eLitmus pH test with our free eLitmus Sample paper. If you get good results in this test, then be assured to score well in eLitmus career tests, as we follow a similar exam model to the pH test. Also, try this eLitmus Previous papers full of questions of quantitative ability to boost your preparations.

1. What are the last two digits of the number 7^45

  1.  07
  2.  23
  3.  49
  4.  43

Sol: The last two digits of 7^1 are 07.
The last two digits of 7^2 are 49.
The last two digits of 7^3 are 43.
The last two digits of 7^4 are 01.
The last two digits of powers of 7 go in a cycle – 07, 49, 43, 01
So, the last two digits of 7^45 are 07.

2. The number of factors common to 30^11 and 20^13 is

  1.  144
  2.  156
  3.  168
  4.  136

Sol. The HCF of the two given numbers is 10^11.
∴ all the factors of 10^11 would be common to both the numbers 30^11 and 20^13.
10^11 = 2^11 × 5^11
Total number of common factors = Number of factors of 2^11 × 5^11 = (11 + 1)(11 + 1) = 12 × 12 = 144

3. A group of workers can do a piece of work in 24 days. However, as 7 of them were absent it took 30 days to complete the work. How any people actually worked on the job to complete it?

  1.  35
  2.  30
  3.  28
  4.  42

Sol. Let the original number of workers in the group be ‘x’
Therefore, the actual number of workers = x – 7.
We know that the number of manhours required to do the job is the same in both the cases.
Therefore, x (24) = (x-7).30
24x = 30x – 210
6x = 210
x = 35.
the actual number of workers who worked to complete the job = x – 7 = 35 – 7 = 28.

the actual number of workers who worked to complete the job = x – 7 = 35 – 7 = 28.

4. The sum of three numbers in A.P. is 45. If the sum of their squares is 683, what is the largest of the three numbers?

  1.  16
  2.  19
  3.  17
  4.  18

Sol. Average of the three numbers = 15.
Let the numbers be 15 – d, 15 and 15 + d.
⇒ (15 – d)2 + 152 + (15 + d)2 = 683
⇒ d = 2
The numbers are [15 – 2] =13,
15 and [15 + 2] = 17.

5. Two jars contain milk and water in the ratio 7:3 and 3:2 respectively. In what ratio should the contents of the two jars be mixed such that the final ratio of milk and water in the resultant solution becomes 23:17?

  1.  1:3
  2.  1:5
  3.  3:5
  4.  None of the above

Sol.  the concentration of milk in Jar 1 = 70%
The concentration of milk in Jar 2 = 60%.
The concentration of milk in any mixture of these two will lie between 60% and 70% depending on the actual ratio of the two.
the concentration of the resultant solution can never be less than 60%. So it is not possible.

 Also, check out the eLitmus Previous papers full of questions of quantitative ability to boost your preparations.

Set a correct test schedule and try each of the Elitmus sample papers to find out how much you need to improve to be able to score and be better. This attitude is useful for both placement and eLitmus. This section is eLitmus Previous papers for Aptitude

1. A = k^2 – 1 and B = (k + 1)^2 – 1, where k is a natural number greater than 1. How many prime numbers are there by which both A and B are divisible for at least one value of k?

  1.  0
  2.  1
  3.  2
  4.  More than 2

Sol. A = (k – 1)(k + 1)
B = k(k + 2)
For all values of k greater than or equal to 2, the natural numbers ‘k – 1 ’ and ‘k + 1’ are co-prime with both ‘k’ and ‘k + 2’ except when ‘k – 1’ and ‘k + 2’ are both multiples of 3.
Note that (k + 2) – (k –1) = 3.
Here, the common factor of A and B is 3. Which is also a prime number,
E.g. when k – 1 = 3 or k = 4, A = 15 and B = 24.
The only common factor of A and B, in this case, is 3.

2. 5765X4Y is divisible by 9. What is the maximum number of values that X can take for any particular value of Y?

  1.   1
  2.   2
  3.   3
  4.   4

Sol. Sum of the digits = 5 + 7 + 6 + 5 + X + 4 + Y = 27 + X + Y
27 is divisible by 9
∴ Checking divisibility of X and Y only
If the number is divisible then X + Y = 0 or 9 multiple
Since X + Y are the sum of single digit, the maximum sum can only be 9 + 9 = 18
If X + Y = 0
then X = 0, Y = 0
But we are looking for maximum value of X
If X + Y = 18
then X = 9, Y = 9

3. A hundred digit number is formed by writing the first 54 natural numbers in front of each other 12345678910111213… Find the remainder when this number is divided by 8.

  1.   4
  2.   7
  3.   2
  4.   0

Sol. Divisibility of 8 is checked by dividing the last 3 digits of a number.
Last three digits of the number: 12345678910111213……5354
Remainder[354/8] = 2

4. Let x, y and z be distinct integers. x and y are odd and positive, and z is even and positive. Which one of the following statements cannot be true?

  1.   (x – z)^2 y is even
  2.   (x – z) y^2 is odd
  3.   (x – z) y is odd
  4.   (x + y)^3  z is even

Sol. (x – z)^2 y is even cannot be true.
x is odd and z is even.
∴ x – z is odd.
And y is odd.
∴ (x – z)^2 will be odd and (x – z)^2 y will be odd.

5. When the integer n is divided by 8, the remainder is 3. What is the remainder if 6n is divided by 8?

  1.   0
  2.   1
  3.   2
  4.   3

Sol. When n is divided by 8, the remainder is 3 may be written as
n = 8 k + 3
multiply all terms by 6
6 n = 6(8 k + 3) = 8(6k) + 18
Write 18 as 16 + 2 since 16 = 8 * 2.
= 8(6k) + 16 + 2
Factor 8 out.
= 8(6k + 2) + 2

The above indicates that if 6n is divided by 8, the remainder is 2.

To get a better understanding of pH Test, take a look at eLitmus Previous papers full of questions of quantitative ability to boost your preparations.

Summary
Date of Review
Article Title
eLitmus Previous Papers
Rating
51star1star1star1star1star