IBM Verbal Questions | IBM Business Communication Test

Looking for IBM Verbal Questions to prepare for the IBM Business Communication Test? Here is a series of IBM Verbal Questions based on IBM placement questions from previous years. To know about career opportunities at IBM, click here.

In IBM Verbal Questions Ability Section, there are 15 questions. Important topics are Short Reading Comprehensions basic grammar, active and passive voice, synonyms and antonyms, paragraph completion, sentence completion, and one- word substitution.

Check out the New IBM Recruitment Process here

IBM Verbal Questions | Syllabus

TopicsNo. of questionsDifficulty
Active/Passive Voice6Medium
Synonyms/Antonyms7Medium
Fill in the Blanks8Medium
Effective Email Writing7Easy

Check out the full IBM syllabus here.

The level of IBM Business Communication Test is moderate but might be easier for ISCE students. Passing this test is mandatory to go for the next round. At least 40% percentile is necessary to clear the cutoff

To know more about the IBM Test Pattern, click here

IBM Verbal Questions

Complete the sentences in the exact timeline and solve these questions to advance in the IBM selection process. Do not fool yourself and add the wrong preposition or name

I. Choose the correct preposition and fill in the blanks:

1. Virat told his team that he has something _______ his sleeve.

A. up
B. on
C. by
D. to

Answer: A
To have something up your sleeve means to have some secret plan which can be used to surprise others.

2. He has been teaching History _______ 1994.

A. for
B. from
C. since
D. before

Answer: C
Since is used to denote the time period and the time under consideration.

Questions based on direct and indirect speech used in business communication skills can be attempted in this section. Prepare yourself online and know which areas require extra effort.

To know more about the IBM Interview Process, click here.

II. Convert into direct/indirect speech. 
Twice a day, Chatur cleans the room.

A. Twice a day, the room is cleaned by Chatur
B. Twice a day, the room is being cleaned by Chatur
C. Twice a day, the room was cleaned by Chatur
D. None of the above

Answer: A
The given sentence is in the active voice, we need to convert it into passive voice.
“Twice a day, Chatur cleans the room” is in the Simple present. To convert it to passive voice, past participle form of the verb has to be used. The object of the active verb becomes the subject of the passive verb.

III. In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

1. Zeal

A. Disrelish
B. Distaste
C. Coldness
D. Distraught

Ans. D

IV. In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

Commissioned

A. Started
B. Closed
C. Finished
D. Terminated

Ans. D

IBM Business Communication Assessment Test:

  • There is no negative marking.

1. Using smileys in formal emails is inappropriate? 
true or false?
Ans. TRUE

2. Should you include work experiences at religious organizations in a resume? 
Ans. Yes, but do not give the place-name or denomination. 

3. How does one address a judge? 
Ans. Form of address: The Honorable Judge  

4. In the inside address of a business letter, does the person’s name and title go on the same line? 
Ans. YES

5. What is the best salutation for a business letter if the writer does not know the identity of the person receiving the letter? 
Ans. Use “Dear Sir or Ma’am.”

To practice IBM aptitude questions, click here

To practice IBM Number Series Questions, click here