Infosys Logical Questions | Infosys Logical Reasoning Questions 2019

Infosys Logical questions with answers are given here. The analysis of Infosys placement papers has revealed that the test pattern has sectional time limits. On analyzing previous year Infosys Logical Questions, we found out topics from which Infosys mostly repeats its questions.

The sectional timing of the logical reasoning section is 35 minutes and the number of questions is 15. The total marks allotted for the written test is 65 and the total time duration is 95. To know more about the Infosys recruitment pattern, click here

Infosys Logical Questions Syllabus

The syllabus for Infosys logical reasoning section is given below. These are the topics from which Infosys covers a lot of questions in this section.

TopicsDifficultyNo. of questions
ArrangementsHigh5
SyllogismsMedium5
Coding DecodingMedium3
Number seriesHigh3
CryptarithmeticHigh3
Clocks and CalendarMedium1

Although each section has a different cut-off, the minimum requirement is above fifty percent. The test has no negative marking.

Infosys Logical Questions with Answers

Practice specific test questions from Logical Reasoning in this section of practice papers. Logical Reasoning is all about metal ability, critical thinking and your sensibility of connecting the dots.

Infosys Arrangements Questions

Q1) In an Exhibition seven cars of different companies – Chevrolet, Aston, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Ferrari are standing facing to east in the following order :

  • Chevrolet is next to right of Ferrari.
  • Ferrari is fourth to the right of Fiat.
  • Maruti car is between Aston and Bedford.
  • Fiat which is third to the left of Aston, is at one end.

1) Which of the cars are on both the sides of Chevrolet car ?
a) Aston and Maruti
b) Maruti and Fiat
c) Ferrari and Mercedes
d) Aston and Ferrari

Answer: Option c
F    B M    A Fe C    Me
Ferrari and Mercedes are on both the sides of the Chevrolet car.

2) Which of the following statement is correct?
a) Maruti is next left of Aston.
b) Bedford is next left of Fiat.
c) Bedford is at one end.
d) Fiat is next second to the right of Maruti.

Answer: Option a
F    B   M    A   Fe   C    Me
Therefore, Maruti is next left of Aston.

3) Which one of the following statements is correct?
a)  Ferrari car is in between Aston and Fiat.
b) Chevrolet is next left to Mercedes car.
c) Ferrari is next right of Chevrolet.
d)  Maruti is fourth right of Mercedes.

Answer: Option b
F    B M    A Fe C    Me
Therefore, Chevrolet is next left to Mercedes car.

4) Which of the following groups of cars is to the right of Aston?
a) Chevrolet, Ferrari and Maruti
b) Mercedes, Chevrolet and Ferrari
c) Maruti, Bedford and Fiat
d) Bedford, Chevrolet and Ferrari

Answer: Option b
F    B M    A Fe C    Me
Mercedes, Chevrolet and Ferrari cars are to the right of Aston.

5) Which one of the following is the correct position of Mercedes?
a) Next to the left of Chevrolet
b) Next to the left of Bedford
c) Between Bedford and Ferrari
d) Fourth to the right of Maruti.

Answer: Option D
F    B    M    A   Fe   C    Me
The correct position of Mercedes is fourth to the right of Maruti.

Q2) Eleven friends A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in the first row of the stadium watching a cricket match.
H is to the immediate left of D and third to the right of I.
J is the immediate neighbor of A and B and third to the left of G.
A is the second to the right of E, who is at one of the ends.
F is sitting next to the right of D and D is second to the right of C.

1) Who is sitting in the center of the row?
a) B
b) C
c) G
d) I

Answer: Option d
The arrangement of the persons is E K A J B I G C H D F. So I is sitting in the center of the row.

2) Which of the following people are sitting to the right of G?
a) CHDE
b) CHDF
c) IBJA
d) ICHDF

Answer: Option b
The arrangement of the persons is E K A J B I G C H D F. Hence CHDF are sitting to the right of G.

3) Which of the following statements is true with respect to the above arrangement?
a) There are three persons sitting between D and G
b) K is between A and J.
c) B is sitting between J and I
d) G and C are neighbours sitting to the immediate right of H

Answer: Option c
The arrangement of the persons is E K A J B I G C H D F. Hence B is sitting between J and I.

4) Who are the immediate neighbours of H?
a) C, D
b) C, F
c) B, I
d) J, I

Answer: Option a
The arrangement of the persons is E K A J B I G C H D F. C and D are the immediate neighbours of H.

5) If E and D, C and B, A and H, and K and F interchange their positions then which of the following pairs of friends is sitting at the ends?
a) D and E
b) E and F
c) D and K
d) K and F

Answer: Option 3
The arrangement of the persons is E K A J B I G C H D F
If the persons as given in the question change their positions then we have the arrangement D F H J C I G B A E K. Hence D and K are sitting at the ends.

Infosys Syllogisms Questions

1) Statements:

Most Chips are Kitkats.
No KitKat is a Mouse.
All Munch are Chips.

Conclusion:

I. Some Kitkats are Chips
II. All Chips are Mouse
III. No Mouse is a KitKat
IV. Some Mouse are KitKat

a) Only I follows
b) Only II and III follow
c) Only I and III follow
d) Only II follows

Answer: Option c

2) Statements:

Sprites are Jam.
All Jams are Til.
All Tils are Bonda

Conclusion:

I. All Jams are Bonda
II. All Tils are Sprites
III. All Sprites are Bonda
IV. All Bonda are Jam

a) Only I and II follow
b) Only I and III follow
c) Only II and III follow
d) All follow

Answer: Option 2

Infosys Coding and Decoding Questions

1) In a certain code, ‘CERTAIN’ is coded as ‘BFQUZJM’. How is ‘MUNDANE’ coded in that code?
a) LVMEZOD
b) LTMCZOF
c) NTOCNBF
d) NTCOMBF

Answer: Option a
Each letter moves -1, +1 alternately. So, M – 1 = L, U + 1 = V and so on. So the code for MUNDANE will be LVMEZOD

2) If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code?
a) EDRIRL
b) DEQJQM
c) ESJFME
d) DCQHQK

Answer: Option a
The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of the word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

Infosys Number Series Questions

1) Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, 14 … What number should come next?
a) 1
b) 14
c) 27
d) 53

Answer: Option a
In this series, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.

2) 13 17 23 29 31 37 ?
a) 22
b) 41
c) 19
d) 23

Answer: Option 2
The given series is a prime number series. Hence the next prime number in this sequence would be 41.

3) Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, 56… What number should come next?
a) 52
b) 56
c) 96
d) 112

Answer: Option d
This is an alternating multiplication and subtracting series: First, multiply by 2 and then subtract 8.

4) Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60, 20,… What number should come next?
a) 20
b) 25
c) 30
d) 50

Answer: Option d
This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

5) Today is Monday. After 60 days, it will be:
a) Wednesday
b) Friday
c) Tuesday
d) Thursday

Answer: Option B
Each day of the week is repeated after 7 days.
So, after 63 days, it will be Monday.
After 60 days, it will be Friday.

6) On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 7th Feb, 2004?
a) Tuesday
b) Monday
c) Saturday
d) Wednesday

Answer: Option C
The year 2004 is a leap year. It has 2 odd days. The day on 7th Feb, 2004 is 3 days before the day on 8th Feb, 2005. Hence, this day is Saturday.

7) How many times are the hands of a clock at the right angle in a day?
a) 22
b) 48
c) 44
d) 24

Answer: Option C
In 12 hours, they are at right angles 22 times. In 24 hours, they are at right angles 44 times.

Infosys Cryptarithmetic Questions

1) COCA + COTA = OASIS each letter consist unique digit (0-9) then find S+O+T+I+C+A
a) 27
b) 28
c) 26
d) 29

Answer: Option c

   C O C A
+ C O T A
—————-
 O A S I S

STEP 1: C + C = two digit number , means carry = 1 i.e. O = 1.
STEP 2: O + O = 2 = S.
STEP 3: A + A = S or A + A= 12 or A+A= 2 , we know that O + O = 2 ,only one possibility, A=6.
STEP 4: C + C = OA that means 16, C = 8
STEP 5: C + T = I , carry 1 + 8 + T = I; T = 0, I = 9
 (S + O + T + I + C + A) = 26

2) YOUR + YOU = HEART (O = 4) find the value of Y + U + R + E?
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18

Answer: Option c
YOUR   =  9426
+YOU    =  942
———-
HEART  = 10368

Y + U + R + E = 9+2+6+0 = 17

Practice more cryparithmetic questions.