Explore
ProGrad Programs
Placement Prep
TCS Codevita
Webinars
About Us

Edit
Reply




Edit

Cryptarithmetic Problems | Cryptarithmetic Questions with Answers

Published on 07 Mar 2020

Cryptarithmetic problems are mathematical puzzles in which the digits are replaced by letters of the alphabets. Cryptarithmetic questions are most commonly asked in the Infosys recruitment and eLitmus exam. Solving a Cryptarithmetic Problem will take nearly 10-12 minutes in exam. If you are able to solve puzzle, then you can easily answer the 3 question based on Cryptarithmetic within 2 minutes. In eLitmus, For scoring a higher percentile in problem solving section, you need to solve 5-7 questions.


To know more about eLitmus, click here

To practice eLitmus previous papers questions, click here

To know about upcoming eLitmus Online tests, click here


Rules for Solving Cryptarithmetic Problems


  • Each Letter, Symbol represents only one digit throughout the problem.
  • Numbers must not begin with zero i.e. 0567 (wrong) , 567 (correct).
  • Aim is to find the value of each letter in the Cryptarithmetic problems
  • There must be only one solution to the Cryptarithmetic problems
  • The numerical base, unless specifically stated , is 10.
  • After replacing letters by their digits, the resulting arithmetic operations must be correct.
  • Carry over can only be 1 in Cryptarithmetic problems


Cryptarithmetic Problems


Prepare like a pro with the best Cryptarithmetic problems. Free Cryptarithmetic problems provide a blueprint of what the real examination on Cryptarithmetic problems will offer in terms of difficulty level. Have a shot!


1. LET + LEE = ALL , then A + L + L = ?

Assume (E=5)

  1. L
  2. E
  3. T
  4. A


Ans. B

L = 1 E = 5 T = 6

So,

1 5 6

1 5 5 (+)

-------

3 1 1

-------

A = 3 So, 3 + 1 + 1 = 5 ==> E


2. If KANSAS + OHIO = OREGON Then find the value of G + R + O + S + S

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10


Ans: KANSAS + OHIO = OREGON given the value of O = 5

KANSAS = 497292

OHIO = 5865

OREGON = 503157

G + R + O + S + S = 1 + 0 + 5 + 2 + 2 = 10


3. HERE = COMES - SHE, (Assume S = 8) Find the value of R + H + O

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15


Ans. C

E + E = 8

then,E = 4 S = 8,

E + S = M

4 + 8 = 12

M = 2

H + 1 = 10 so, O = 0 C = 1,

now R + H = E = 4

H = 9

so R has to be 5 as 5 + 9 = 14 which leaves carry 1..

so M = 3

soR + H + O = 5 + 9 + 0 = 14


4. If POINT + ZERO = ENERGY, then E + N + E + R + G + Y = ?

  1. 17
  2. 18
  3. 19
  4. 20


Ans. A

POINT = 98504,

ZERO = 3168

ENERGY = 101672.

So E + N + E + R + G + Y = 1 + 0 + 1 + 6 + 7 +2 = 17


5. If GO + TO = OUT, then O + U + T = ?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4


Ans. C

Clearly, O = 1., as it is the carry generated by G + T. a number cannot start from 0 in cryptarithmetic addition.

Since O = 1, O + O = 1 + 1 =2. So, T = 2.

G + 2 = 10 + U.

If G = 9, U = 1. Which is not valid since O = 1.

So, G = 8 and U = 0.

Hence, O + U + T = 1 + 0 + 2 = 3


6. If USA + USSR = PEACE. Find P + E + A + C + E.

  1. 8
  2. 9
  3. 10
  4. 11


Ans. C

USA +USSR =PEACE

Here P is carry , P = 1

when P = 1, E = 0 with carry 1 AND U = 9

A + R = E = 0 with carry 1.

so, A = 2 and R = 8

U + S = A = 2 with carry 1, S = 3

S + S + 1 = C, 3 + 3 + 1 = c = 7

932 + 9338 = 10270

so,P + E + A + C + E = 1 + 0 + 2 + 7 + 0 = 10


7. If EVER + SINCE = DARWIN then D + A + R + W + I + N is?

  1. 24
  2. 23
  3. 22
  4. 21


Ans.A

EVER = 5653

SINCE = 97825

--------------------

103478 = DARWIN

1 + 0 + 3 + 4 + 7 + 8 = 23


8. EAT + EAT + EAT = BEET if t = 0 then what will the value of TEE + TEE?

  1. 088
  2. 084
  3. 044
  4. 048


Ans. A

T = 0

A = 8

E = 4

EAT = 480

EAT = 480

EAT = 480

-------------

1440

8 + 8 + 8 = 24

2 carry over

4 + 4 + 4 = 12 + 2 = 14

So, BEET = 1440

the TEE + TEE

044 + 044 = 088 = TAA


9. If E A T + T H A T = A P P L E, what is the value of A + T + L ?

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15


Ans. B

3 digit number (EAT) + 4 digit number(THAT) = 5 digit number(APPLE)

If so, then A can be 1 and p can be 0.

Again here T is yielding a two digit number(10).

So there must be a carry 1 and T = 9.

Now the expression becomes

E 1 9

9 H 1 9

-------------------

1 0 0 L E

Now it is clear that E = 8 and L = 3

So,A + T + L = 1 + 9 + 3 =13


10. If WAIT + ALL = GIFTS then whats the value of G + I + F + T .. IF A = 6 and S = 5

  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14


W A I T

A L L

---------------

G I F T S


9 6 0 8

6 7 7

-----------

1 0 2 8 5

Hence G + I + F + T = 11


11. SEND + MORE = MONEY, What is the value of M + O + N + E + Y?

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15


Ans. C

SEND 9567

MORE 1085

----- -----

MONEY 10652

SO M + O + N + E + Y = 1 + 0 + 6 + 5 + 2 = 14


12. SCOOBY + DOOO = BUSTED;Find the value of B + U + S + T + E + D?

  1. 23
  2. 24
  3. 25
  4. 26


Ans. B

S C O O B Y

1 9 4 4 2 3

D O O O

+ 7 4 4 4

__________________

B U S T E D

2 0 1 8 6 7

so B + U + S + T + E + D = 24


13. S C O O B Y + D O O = B L I N K Sthen B + L + I + N + K + S = ?

  1. 28
  2. 29
  3. 30
  4. 31


Ans. A

SCOOBY

DOO

.......

BLINKS

.......

Y + O = S, B + O = K, O + D = N , O = I , C = L ,S = B

SO,WE CAN TAKE VALUES S&B = 3, C&L = 6, O&I = 2 Y = 1, D = 7,N = 9,K = 5 .

SO,B + L + I + N + K + S = 3 + 6 + 2 + 9 + 5 + 3 = 28


14. BANANA + GUAVA = ORANGE

O + R + A + N + G + E = ?

  1. 31
  2. 30
  3. 29
  4. 28


Ans. A

2 4 9 4 9 4

6 5 4 7 4

---------------

3 1 4 9 6 8

O = 3, R = 1, A = 4, N = 9, G = 6, E = 8.

So the answer is 31.


15. If HOW + MUCH = POWER ,then what is the value of P + O + W + E + R?

  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13


Ans. C

705

+9837

------

10542

so P + O + W + E + R = 1 + 0 + 5 + 4 + 2 = 12


16. DAYS + TOO = SHORT, then find S + H + O + R + T


  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14


Ans. D

D A Y S

+ T O O

---------------

S H O R T


9 7 4 3

+ 5 2 2

--------------

1 0 2 6 5


that means:

S = 1,

H = 0,

O = 2,

R = 6,

T = 5

so, S + H + O + R + T = 1 + 0 + 2 + 6 + 5 = 14


17. TWO + DAYS = MORE then, M + O + R + E =?

  1. 15
  2. 16
  3. 17
  4. 18


Ans. D

+ T W O

D A Y S

----------

M O R E


+ 8 9 3

6 4 1 2

--------

7 3 0 5

M + O + R + E = 7 + 3 + 0 + 5 = 15

If you have any feedback about this article and want to improve this, please write to enquiry@faceprep.in
Explore 'logical reasoning'
Articles Practice Exercises