Mindtree Placement Papers with Solutions for Mindtree Online Test 2019

Mindtree placement papers with solutions are given here. These questions were taken from previous year Mindtree question papers. So it is very important for you to practice these before you attend any Mindtree on-campus or off-campus recruitment. Also, you can keep checking for Mindtree off campus drives here.

Mindtree Placement Papers Analysis

On analyzing Mindtree placement papers, we have come up with the recruitment pattern and difficulty level of each round. To know more about these, check this – Mindtree Test Pattern and Syllabus 2019

RoundsNumber of questionsDurationDifficulty Level
Aptitude Test (Aptitude, Logical and Verbal)7495 minsModerate
Coding Test245 minsEasy-Moderate
Technical InterviewModerate
HR InterviewEasy

Mindtree conducts its 1st round i.e the online test through Amcat for both on-campus and off-campus hirings. Hence it is very important to practice Amcat based coding questions as it is one of the crucial rounds in the selection process.

Mindtree Placement Papers – Section wise

Most repeated questions in Amcat Mindtree test are given here section wise. Practicing these will help you get a better idea about the expected question types, pattern and difficulty level.

mindtree placement papers

Mindtree Placement Papers – Quantitative Aptitude

1) In two alloys A and B, the ratio of zinc to tin are 5: 2 and 3: 4 respectively. Seven kg of the alloy A and 21 kg of the alloy B are mixed together to form a new alloy. What will be the ratio of zinc and tin in the new alloy?

a) 1:1
b) 1:2
c) 2:1
d) 1:3

Solution: Option a
Alloy A weighted 7 kg and has zinc & tin in ratio = 5:2
So, Zinc in alloy A = 5 kg and tin in alloy A = 2 kg
Alloy B weighted 21 kg and has zinc & tin in ratio = 3:4
So, Zinc in alloy A = 9 kg & tin in alloy A = 12kg
Total Zinc:Total Tin = (9+5):(2+12) = 14:14 = 1:1

2) By selling 33 meters of cloth, a merchant gains a profit equal to the selling price of 11 meters cloth. The profit % is?

a) 50%
b) 45%
c) 40%
d) 60%

Solution: Option a

Gain = Selling Price of 33m cloth – Cost Price of 33m cloth = SP of 11 m cloth
Assuming Cost price of 1 m to be 1 rupee.
Then, Cost Price of 22m = 22 Rupees
Hence Selling Price of 22m = 33 Rupees
Gain  = 11/22 * 100 = 50

Mindtree Placement Papers – Logical Reasoning

1) In a certain code language ‘LIEUTENANT’ is written as 1232212021411420, then how ‘MANGO’ can be written in that code language?

a) 13114715
b) 1311474
c) 14141375
d) 13114157

Solution: Option b

A consonant is replaced by its place value and vowels are coded in the below order
A = 1, E = 2, I = 3, O = 4, U = 5
Hence, MANGO become M = 13, A = 1, N = 14, G = 7, O = 4
MANGO = 1311474

2) Study the following arrangement carefully and answer the question given below.
B 5 R 1 @ E K 4 F 7 C D A M 2 P 3 % 9 H 1 W 8 * 6 U J $ V Q # 
Which of the following is exactly in the middle between 7 and $ in the above arrangement.

a) H
b) %
c) *
d) 9
 
Solution: Option d
We need to find the middle element between 7 and $. There are 17 elements between 7 and $. They are C D A M 2 P 3 % 9 H 1 W 8 * 6 U J
Therefore, the middle element out of 17 elements will be the element in the 9th position. Here the element in the 9th position is 9. Hence, the correct answer is the option is 4.
 
 
3) Read the below-given statements and answer accordingly.

If ‘A x D’ means ‘A is the sister of D’,

‘A + D’ means ‘D is the daughter of A’ and ‘

‘A \div÷ D’ means ‘A is the mother of D’,

then how will ‘N is the aunt of M’ be denoted?

a) M + L x N
b) M ÷ L + N
c) L x N ÷M
d) N x L ÷ M
 
Solution: Option d
Here, for N to be the aunt of M, N should be M’s mother’s sister. Therefore between N and another variable, there should be an ‘x’ mark and between the variable and M, there should be a ‘÷’ mark. The only answer which satisfies this is option 4, N x L ÷ M

Mindtree Placement Papers – Verbal Ability

1) Spot the error in the following sentence:

Through her efforts (1)/ she manage to (2)/ open several institutions to (3)/ help the downtrodden. (4)/ No Error (5)

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5
 
Solution: Option a
‘Manage’ is incorrect, as it is in the present tense. She ‘managed to’ is correct because on reading the statement, it can be understood that the action has already happened, therefore past form of the verb should be used.
 
2) Find the synonym of the word: CAMOUFLAGE
a) aggressive
b) deception
c) vigilant
d) honour
 
Solution: Option b
Camouflage means to disguise (false appearance). Aggressive means to behave in a forceful way, Deception means an act of cheating someone, Vigilant means attentive or watchful and Honour means nobility. So the answer is option 2.
 
3) Fill in the blanks with suitable options.
I______ a friend named Raj who ______ a horse ranch in the city.
 
a) has, buys
b) need, holds
c) possess, runs
d) have, owns
e) got, sells
 
Solution: Option e
Blank 1: Subjects ‘I’ and ‘You’ use plural helping verbs in the present tense, here have is the only plural helping verb. Blank 2: Now the subject of discussion is Raj, which is singular in nature. It requires a singular verb. Singular verbs generally end in ‘s’ for example buys, owns, gets etc. Therefore, Option 4 becomes the valid answer.
 
4) In the questions below, each passage consists of six sentences. The first and sixth sentence is given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labeled as P, Q, R, and S. Find out the proper order for the four sentences. 

S1: While crossing a busy road, we should obey the policeman on duty.

P: We should always cross the road at the zebra crossing.
Q: We must look to the signal lights and cross the road only when the road is clear.
R: If there are no signal lights at the crossing, we should look to the right, then to left and again the right before crossing the road.
S: If the road is not clear we should wait.

S6: We should never run while crossing the road.

The Proper sequence should be:

a) PSRQ
b) PQRS
c) RQSP
d) QRPS 
 
Solution: Option d

Mindtree Placement Papers – Coding Section

1) Print the following pattern

3
44
555
555
44
3

2) Removal of vowels in a given string

3) Print the GCD of n numbers.

Solutions to these questions are given here – Amcat Automata Coding QuestionsAmcat Pattern-based questions

Summary
Date of Review
Article Title
Mindtree placement papers
Rating
51star1star1star1star1star