Tech Mahindra Verbal Questions – RC , General English 1 & 2 – FACE Prep

This article will discuss some Tech Mahindra Verbal Questions that might come in the English Verbal Section of the first round in Tech Mahindra Recruitment Process is the Written Test which assesses skills like analytical, problem solving and general English. Following are the parts of the Tech Mahindra Aptitude Test:

  1. Tech Mahindra Aptitude Question
  2. Tech Mahindra English Verbal Ability 
  3. Tech Mahindra Verbal Reasoning
  4. Tech Mahindra Non Verbal Reasoning

To see the marking scheme, the number of questions in each section, check the complete Tech Mahindra Test Pattern here.

You can check the complete Tech Mahindra section-wise syllabus here.

In this article, we will be focussing on some types of Tech Mahindra Verbal Questions. Note that it is important to practice these questions before the real test. This will make sure you are comfortable and familiar with the questions. Gain more practice for Tech Mahindra Verbal Questions here. 

Tech Mahindra Verbal Questions – Sections

For the Online Round of the Recruitment Proces, the exam pattern will have 3 types of Tech Mahindra Verbal Questions:

  1. English Language General 1
  2. English Language General 2
  3. English Language Comprehension

Let us discuss each section in detail,

English Language General 1 and 2

General English is the part of English which focusses on a person’s ability to read, write, interpret and speak. This can also be called English for General Purposes which taught in schools/universities as a part of General Education. In short, it is language in seclusion.

To prepare for General English, to be aware of the following concepts:

  • Direct/Indirect Speech
  • Active/Passive Voice
  • Vocabulary
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Fill in the Blanks
  • Series
  • Sentence Completion

English Language Comprehension

Simply put, reading comprehension is the act of understanding what you are reading. 

There are two elements that make up the process of reading comprehension: vocabulary knowledge and text comprehension. In order to understand a text, the reader must be able to comprehend the vocabulary used in the piece of writing.

Step by Step guide to Solving an RC

Step 1: Read the passage at a comfortable speed.

Step 2: Summarize the contents of each paragraph in your own words.

Step 3: Once through with all paragraphs, go through the summary of each paragraph.

Step 4: Answer the questions by eliminating the wrong options.

Tech Mahindra Verbal Questions

Here are some Tech Mahindra Verbal Questions that might be asked in the Online Test for Tech Mahindra:

In the question below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

 

  1. Neerav makes tea.

A. Tea is made by Neerav.

B. Tea has made by Neerav.

C. Tea was made by Neerav.

D. Tea is made by the Neerav.

Ans. A

Rule to make active voice of Simple present sentence : Passive subject + is/are/am + third form of verb + by + passive object.


  1. My mother loves me.

A. I loved my mother.

B. I were loved by my mother.

C. I was loved by my mother.

D. I am loved by my mother.

Ans. D


  1. Nobody can catch her.

A. She can not be caught.

B. She can not caught.

C. She could not caught.

D. She could not be caught.

Ans. A

If there is sense of advice in an Imperative sentence then Passive voice will be as:

Passive subject + should be + third form of verb.


4. Please give me a pencil .

A. You are ordered to give me a pencil.

B. You are ought to give me a pencil.

C. You are requested to give me pencil.

D. You are requested to give me a pencil.

Ans. D

Whenever sentence starts with please or kindly, then in passive voice we use “You are requested to”


5. Mr. Parkinson knows me.

A. I am known for Mr. Parkinson.

B. I am known with Mr. Parkinson.

C. I am known at Mr. Parkinson.

D. I am known to Mr. Parkinson.

Ans. D

We use “to” preposition with word “Know”


                                                                                                                                                                                                              

6. His hard work satisfied me.

A. I was satisfied at his hard work.

B. I was satisfied by his hard work.

C. I was satisfied with his hard work.

D. I was satisfied for his hard work

Ans. C

We use “with” preposition with the word “satisfied”


Q. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

7. COMIC

A. Happy

B. Tragic

C. Fearful

D. Funny

Ans-B

COMIC – causing or meant to cause laughter


8. HAPLESS

A. Consistent

B. Cheerful

C. Fortunate

D. Happy

Ans. C

HAPLESS – unfortunate


Select the most closely related the capital word

9. FULSOME:

A. Eager

B. Trivial

C. Thorough

D. Excessive

Ans. D


Choose the correct article from the option to fill in the blank

10. They must listen _______ the question first.

A. at

B. these

C. over

D. to

E. for

Ans. D


11. She is ______ European player.

A. a

B. an

C. the

Ans.  A

Article ‘a’ is used before a word which starts with a vowel but the pronunciation is like that of a consonant.


Complete the sentence with appropriate word (s)

12. Grandmother was considered the _____ of the family. If she raised one eyebrow like a scepter, her _____ also known as family would rush to do her bidding.

 

A. glue, subordinates

B. queen, peons

C. worker, bosses

D. manipulator, juniors

E. matriarch, subjects

Ans B


13. _ my aunt _ my uncle live in India.

A. Either, nor

B.Both, and

C. Whether, or

Ans. B


14. “You can have _ the chicken dish __ the fish dish for dinner tonight.”

A. as, as

B. whether, or

C. either, or

Ans. C


Q. Read the below Passage and answer the questions that follow:

At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another’s historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

  1. The character of a nation is the result of its

A. gross ignorance

B. cultural heritage

C. mentality

D. socio-political conditions

Ans-D

 

  1. According to the author his countrymen should

 

A. have vital contacts with other nations

B. have a better understanding of other nations

C. not react to other actions

D. read the story of other nations

Ans-B

  1. Englishmen like others to react to political situations like

 

A. each other

B. themselves

C. others

D. us

Ans-B

  1. The need for a greater understanding between nations

A. will always be there

B. is no longer there

C. is more today than ever before

D. was always there

Ans-C

 

How can FACE help you clear Tech Mahindra Placements?

FACE Prep offers a course to prepare for Tech Mahindra recruitment. This course covers a lot of previous year aptitude questions.
In Tech Mahindra’s Online Aptitude Test, a candidate is expected to solve 75 questions in 50 minutes on Quantitative Aptitude, Verbal Ability and Logical Reasoning. With an average of only 40 seconds available for reading, understanding and solving each question, it is essential that the candidate is thoroughly prepared for this high-intensity test.
This is where this online course developed by India’s largest placement training organization, FACE, will help. Also up to 50% of the questions in the Tech Mahindra Aptitude round appear from previous year test papers. By subscribing to this course, you will get access to the well-explained solutions for questions that have appeared in yesteryear’s test papers. You can check the course here – 
 
 

Leave a Reply