Wipro Logical Reasoning Questions 2019 | FACE Prep

Wipro Logical Reasoning questions are included in Wipro online test to test a candidate’s ability to interpret data, analyze and derive logical conclusions. This is an important skill when it comes to working in Wipro.

Although the questions’ level of difficulty is medium to hard, you should make smart efforts in identifying easy/medium level questions first to answer in order to obtain the good score.

Wipro Logical Reasoning Questions

Wipro Logical Reasoning questions are not included as a separate section. Wipro Logical Reasoning is a part of the Aptitude test.

No of Expected Questions: 14 questions in 14 mins

Wipro Logical Reasoning Questions broadly falls under one of the following types

  • Deductive reasoning
  • Inductive reasoning
Deductive Reasoning

In Deductive Reasoning, you will be asked to reason from one or more statements (or premises) to reach a logical conclusion. Usually, to solve deductive reasoning questions, a top-down approach is preferred.

A conclusion is reached reductively by applying general rules which hold over the entirety narrowing the range under consideration until only the conclusion(s) is left.

Here’s a sample for deductive reasoning

All men are mortal. Alwin is a man. Hence Alwin is a mortal.

The first premise states that all objects classified as “men” have the attribute “mortal.” The second premise states that “Alwin” is classified as a “man” – a member of the set “men.” The conclusion then states that “Alwin” must be “mortal” because he inherits this attribute from his classification as a “man.”

Inductive Reasoning

Inductive reasoning (in contrast to deductive reasoning) is a method of reasoning where the premises are viewed as supplying some evidence for the truth of the conclusion.

For example:

  • A large enough asteroid impact would create a very large crater and cause a severe impact winter that could drive the non-avian dinosaurs to extinction.
  • We observe that there is a very large crater in the Gulf of Mexico dating to very near the time of the extinction of the non-avian dinosaurs
  • Therefore it is possible that this impact could explain why the non-avian dinosaurs became extinct.

Wipro Logical Reasoning Preparation Strategy 

Wipro Logical Reasoning Questions is one of the easiest question types to solve. However, a majority of time goes in understanding the question. Hence you need to practice in comprehending the question as less time as possible.

Here are some sample Wipro Logical Reasoning Questions that you can expect in the upcoming Wipro drive.

1) Statements: All men are toys. Some toys are animals.

Conclusions:

1. All men are animals
2. All animals are toys
3. Some toys are men
4. All toys are men

Options:

a. Only 4
b. Only 2
c. Only 3
d. Only 1

Answer: c. Only d -> Some toys are men

2) Pointing to a woman, Mr. Ram said, she is the daughter of my grandfather’s only daughter. How is Ram related to the woman?

a. Cousin
b. Brother
c. Uncle
d. None of the above
e. Cannot be determined

Answer: D. None of the above. The woman is the daughter of Ram.

3)  A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting around a circular table facing the center where half of them are males and half are females. No two males or two females are immediate neighbors of each other.

A is the wife of H. A sits third to the left of E. F sits second to the right of D. D is not an immediate neighbor of A or E. H and C are immediate neighbors of each other. F is not an immediate neighbor of his wife B.

Question 1: Which of the following is true about G?
(a) G is a male
(b) G sits exactly between F and H
(c) G sits third to the left of E
(d) G sits second to the right of B
(e) None is true

Answer: (d) G sits second to the right of B.

Question 2: Who sits third to the left of B?
(a) F
(b) H
(c) D
(d) A
(e) None of these

Answer: (b) H is third to the left of B.

Question 3: How many people sit between B and F when counted in the anti-clockwise direction from B?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) More than four

Answer: (b) There are 2 people between F and B.

Question 4: If all the persons are made to sit in alphabetical order in a clockwise direction, starting from A, the positions of how many (excluding A) will remain unchanged as compared to their original seating positions?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

Answer: (c)

4) There are six friends (Atish, Bhavna, Chetan, Dimple, Elena, Flora) seated in a row with numbered seats from 1 to 6. They follow the following sitting arrangement:
1. There are two places between Chetan and Dimple
2. There is one place between Atish and Chetan
3. There is one person between Flora and Elena
4. Elena is to be seated before Flora
5. Bhavna is to be seated before Atish, not necessarily immediately
6. The row does not start with Bhavna

Question 1: The row would start with:
(a) Atish
(b) Flora
(c) Dimple
(d) Cannot be determined

Question 2: Elena will be seated on which seat number?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) Cannot be determined

Question 3: Who is seated at place number 6?
(a) Atish
(b) Flora
(c) Dimple
(d) Cannot be determined

Question 4: Bhavna’s position is
(a) 6
(b) 5
(c) 3
(d) 2

Let us try to figure out a few logical relationships and derive a seating arrangement.

Bhawna cannot be seated at 1 (given in the question). Since Atish has to be seated before Bhawna, he cannot occupy seat 1 as well.

Now let us assume Chetan takes seat 1. If that happens, Atish takes seat 3. If he takes seat 3, Bhawna takes 2. Now since Chetan takes 1, Dimple has to take 4. But this cannot happen as there has to be a gap of 1 between Elena and Flora. So this is ruled.

Now let us assume that Elena starts the sequence. If Elena starts the sequence, Flora takes third position. Now the problem is that if we fit in Chetan, Dimple and Atish, Bhawna cannot fit the sequence. When we fit in Bhawna, Chetan and Dimple cannot be adjusted. This rules out this combination also. So by elimination we know who comes first: Dimple. If Dimple is seated first, Chetan is seated on 4. If Chetan is seated on 4, Atish is seated on 6. Now Elena and Flora can occupy only positions 3 and 5. This means Bhawna takes position 2.

Here is the sitting arrangement of six friends

wipro logical reasoning questions and answers

Answer 1: (c)
We can see from the table that the row would start from Dimple.
 
Answer 2 : (c)
We can see from the table that the position of Elena is seat number 3.
 
Answer 3 : (a)
We can see from the table that Atish is seated at position 6.
 
Answer 4 : (d)
We can see from the table that Bhawna is in the second position.

5) What is the next number in the given series? 3,7,13,21, ___
a. 36
b. 33
c. 41
d. 31

Answer: (d)

6) If northwest becomes easy, northeast becomes south then east becomes?
a. Southwest
b. Southeast
c. Northeast
d. Northwest

Answer: (a)

7) Who is the son of R?
I. P is R’s sister
II. Q is the son of P

a. Statement I alone is sufficient to answer
b. Statement II alone is sufficient to answer
c. Both the statement together are sufficient
d. Both the statements together are not sufficient

Answer: (d)

8) 865:532 :: 976:?
a. 651
b. 642
c. 521
d. 643

Answer: (d)

9) Odd one out
a. ADG
b. HKN
c. PSW
d. MPS

Answer: (c)

10) Find the next term in this series – 2,3,6,18,108,?
a. 54
b. 1002
c. 216
d. 1944

Answer: d

11) Black is coded as DNCEM like that ORANGE is code as
a. QTCPIG
b. PSCOHF
c. PSBOHF
d. QTCOIG

Answer: a 

12) A is the only son of P, P is B’s mother’s Mother-in-Law. How is A related to B?
a) Father
b) Brother
c) Uncle
d) Sister

Answer: a

13) In a certain language, RIPPLE is written as 785514. What is the code of PILLER in that language?
(a) 561147
(b) 561174
(c) 581174
(d) 581147

Answer: (d) 

14) If MATH is coded as RFYM, then what is the code for PHYSICS?
(a) UNDXMHX
(b) UMDXNHX
(c) MUXDHNXH
(d) XDHNMNX

Answer: b

15) Arrange the below words in an appropriate order
Water, kneading, flour, wheat, baking
(a) 41325
(b) 43125
(c) 34215
(d) 52143

Answer: b

16) Deed is coded as 4554. What is the code for Dice?
(a) 4935
(b) 4839
(c) 4736
(d) 5675

Answer: a

17) Shivam put his wall clock on a table in such a way that at 9 a.m, the hour hand was pointing South. In which direction will the minute hour point at 9:30 p.m?
(a) South
(b) North
(c) West
(d) East

Answer: c

18) Two friends Raman and Rajan start a race and run together for 20 km towards east. From there. Raman runs 10 km towards north-east and Rajan continues running in the east for 8 km. How far are the two friends now from each other?
(a) 6kms
(b) 20kms
(c) 18 kms
(d) 30kms

Answer: a

19) Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother`s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl`s mother related to Amar?
(a) Mother
(b) Sister
(c) Aunt
(d) Grandmother
(e) None of these
Answer: e

20) If the sum of 4 times a number A and 3 times a number B is equal to the sum of number B and seven times the number A, then what is the value of A:B?
(a) 2:3
(b) 3:2
(c) 4:3
(d) 3:4
Answer: a

The key to cracking Wipro Logical reasoning is to comprehend the question is as little time as possible. If you get stuck with a particular question, mark it and come back to answer. Do not waste time solving them.

Summary
Date of Review
Article Title
Wipro Logical reasoning Questions
Rating
51star1star1star1star1star