Wipro National Qualifier Test | Exam dates, Test pattern, Syllabus, Eligibility Criteria

Wipro has announced its National Qualifier Test (Elite National Level Talent Hunt 2019 (NLTH)). Wipro National Qualifier Test is yet another opportunity for 2019 graduate students to join Wipro. Wipro has planned to conduct a Wipro national qualifier test (something similar to TCS national qualifier test) to get the best talent in the country. This is a good news as the package offered by Wipro might be comparatively higher than what it has offered so far.

Wipro calls this talent hunt as ‘Elite Hiring Process’ to select the bright talent across the country.

Wipro has also increased freshers’ annual salaries by Rs 30,000. From Rs 3.2 lakh per annum, it has been raised to Rs 3.5 lakh per annum. This is the expected CTC of Wipro National Hunt Test.

For more such videos, subscribe to our YouTube channel.

Wipro NLTH 2019 Test Questions & Updates

Wipro talent hunt exam is currently going on. Wipro test questions and answers are given below.

Slot 1 (16-11-2018)
VERBAL

1. GIGANTIC (opposite)
a. Huge
b. Invisible
c. Zero
d. Tiny

ANS: (d)

2. Stationary (opposite)
a. Mobile
b. Rapid
c. Active
d. Busy

ANS: (a)

3. Archaic (opposite)
a. Fresh
b.Modern
c.Ancient
d.Present

ANS: (a)

4. Castigate(opposite)
a.Trape
b.Discard
c.Complement
d.Berate

ANS: (c)

5. Credulous (Meaning)
a.Credible
b.Discipline
c.Gullible
d. Incredible

ANS: (c)

6. Rude (opposite)
a.Detest
b.Love
c.Respectful
d. Disrespectful

ANS: (c)

7.This is a huge traffic jam _of heavy rain
As
Since
Because
For
Ans: c

8. Monika is quite intelligent but rather__
(a)idealistic
(b)generous
( c)lazy
(d)optimistic
Ans: c

9. Unyoke(Meaning)
(a)Merge
(b)Amalgamate
( c)Split
(d)Federate
Ans: C

10. This is a huge traffic jam _of heavy rain
As
Since
Because
For
Ans: c

11. [Verbal] Monika is quite intelligent but rather__
(a)idealistic
(b)generous
( c)lazy
(d)optimistic
Ans: c

12. Unyoke(Meaning)
(a)Merge
(b)Amalgamate
( c)Split
(d)Federate
Ans: C

WriteX (Essay Writing):

1) Has technology become a new addiction? Have we become slaves to our new creation? Write a response that expresses your thoughts To what extent Do you agree or disagree?
Explain your reasoning.

2) the tight curriculum of our current education system leaves no room for imagination and creativity. Write a response that expresses your thoughts To what extent Do you agree or disagree?
Explain your reasoning.

3) Our society is disrupted by the ever-widening gap between rich and poor. One percent of the world population controls half of all global wealth. While a quarter of world population struggles to feed themselves daily. Write a response describing the causes and consequences of the situation. What remedies might be effective?


LOGICAL REASONING –

13. What is the next number in the given series? 3,7,13,21, ___
a.36
b.33
c.41
D.31

ANS: (d)

14. If northwest becomes easy, northeast becomes south then east becomes?
a.Southwest
b.Southeast
c.Northeast
d.Northwest

ANS: (a)

15. Who is the son of R?
A.P is R’s sister
b.Q is the son of P

a. Statement I alone is sufficient to answer
b. Statement II alone is sufficient to answer
c. Both the statement together are sufficient
D. Both the statements together are not sufficient

Ans:(d)

16. 865:532::976:
a.651
C.642
D.521
D.643

Ans: (d)

17.Odd one out
a.ADG
b.HKN
c.PSW
d.MPS

Ans: (C)

18. Find the next term
2,3,6,18,108,-
a.54
b.1002
c.216
D.1944

Ans: D

19. Black is coded as DNCEM like that ORANGE is code as
a.QTCPIG
b.PSCOHF
c.PSBOHF
d.QTCOIG

Ans: A

20. Arrange:
Office, Cabin, City, Desk, Building
A.42153
B.24153
C.4531
D.24531

Answer: A

21. A is the only son of P, P is B’s mother’s Mother-in-Law. How is A related to B?
a.Father
b.Brother
c.Uncle
d.Sister

Answer: A

22. 985:874::763:_
A.652
B. 642
C. 874
D. 452

Answer: 652

23. In a certain language, RIPPLE is written as 785514. What is the code of PILLER in that language?
(a)561147
(b)561174
(c)581174
(d)581147

Ans is (d)

24. Choose the right option AZP:ZAR::TXK:?
(a)UWL
(b)SYM
(c)SVM
(d)VWL

Ans: b

25. If MATH is coded as RFYM, then what is the code for PHYSICS?
(a)UNDXMHX
(b) UMDXNHX
(c)MUXDHNXH
(d)XDHNMNX

Ans:b

26. 24:50::102:?
(a)204
(b)206
(c)152
(d)156

Ans: b

27. A17R:D12P::G7N:
(a)H2K
(b)J3M
(c)H3M
(d)J2L

Ans: D

28. P is the father of Q and R. Q s the only son of P. What is R’s relation with P?
(a)Daughter
(b)Son
(C) Sister
(d) Can not be determined

Ans: A

29. Find the odd one from the following
Sw, se, ne, nw
(a)se
(b)ne
(c )Sw
(d)nw
Ans:C

QUANTS –

30. Sameer plant 7225 plants.so that there are as many rows as there are trees in a row. How many trees are there in a row?
(a)75
(b)95
( c)85
(d)65

Ans: c

31. 3*(1+4^1+4^2…4^4)
1019
1026
1023
1029

Ans: C

32. Write 10101 in decimal
(a)18
(b)20
(c )21
(d)42

Ans: c

33. If at 15% profit, the selling price of a dozen pencils is Rs.13.80; then what is the cost price of a pencil?
(a)1.15
(b)1
(c )1.05
(d)85

Ans: B

34. Find the smallest number that should be multiplied with 54000 to make it a perfect cube.
(a)04
(b)05
(c)03
(d)27

Ans:a

35. Find the smallest number which when divided by 24, 30, 48, and 60 leaves a remainder 2 in each case
(a)238
(b)242
(c )8
(d)4

Ans: B

36. In an annual sale, there was a flat discount of 40% on all items. Kamal bought a pair of jeans for Rs. 480. What is labeled price of the pair of jeans.?
(a)799
(b)699
(c )899
(d)720

Ans: A

37. 2^288/2^n = 512
(a)219
(b)218
(c )237
(d)none

Ans: D

38. Lcm-78,hcf-13, prod of 2nos
(a)2x3x13x11
(b)2x3x13x12
(c )2x3x13x13
(d)2x3x13x14
Answer: C

32. Sum of squares of 2 numbers is 2754, HCF of the numbers is 9, LCM is 135, nos are?
(a)27,36
(b)27,35
( c)28,45
(d)27,45
Answer: D

39. (⅘) * (61/80) * (10/9)
(a)61/90
(b)90/61
( c)60/91
(d)None
Ans: A

40.  If 10 base Cx=1, what is the value of X, if X NOT EQUAL to 0?
(a)1
(b)5
(c)10
(d)15
Answer: C

41. A person buys a mobile for Rs. 7500 and sell for 6000. What is the loss%?
(a)40%
(b)50%
(c )20%
(d)30%
Ans: C

 

Slot 2 (16-11-2018)
VERBAL:

1. Write the opposite of ENCHANT
(A) Repel
(B) Evoke
(C) Bewitch
(D) Entice
Answer: A

2. Meaning of Plush
A. Smooth
B. Lavish
C. Standard
D. Imported
Answer: B

Answer: A

4. CREDULITY (synonym)
A. Credible
B. Discipline
C Gullible
D. Weakness
Answer: C

5. I would like to ___ rest.
A. Book
B. make
C. keep
D. take
Answer: D

6. Opposite of Quarantine
Mingled
Immunized
secluded
Ans: A

7. Meaning of altercation
(a)flexibility
(b)animosity
( c)incompatibility
(d)Concord
Ans: B

8. Synonym for gullible
(a)Naive
(b)Enthusiastic
( c)Fallible
(d)Unrealistic
Ans: A

9. I would like to ____ rest.
(a)Book
(b)Make
( c)Keep
(d)Take
Ans: D

Read the passage and answer the questions:
The Stratosphere, specifically, the lower Stratosphere has, it seems, been drying out. Water vapour is a greenhouse gas, and the cooling effect on the Earth’s climate due to this desiccation may account for a fair bit of the slowdown in the rise of global temperatures seen over the past ten years. The Stratosphere sits on top of the Troposphere, the lowest, densest layer of the atmosphere. The boundary between the two, the Tropopause, is about 18km above your head if you are in the tropics, and a few kilometers lower if you are at higher latitudes (or up a mountain). In the Troposphere, the air at higher altitudes is in general cooler than the air below it, an unstable situation in which warm and often moist air below is endlessly buoying up into cooler air above. The resultant commotion creates

clouds, storms and much of the rest of the world’s weather. In the Stratosphere, the air gets warmer at higher altitudes, which provides stability. The Stratosphere-which extends up to about 55km, where the Mesosphere begins, is made even less weather-prone by the absence of water vapour, and thus of the clouds and precipitation to which it leads. This is because the top of the Troposphere is normally very cold, causing ascending water vapour to freeze into ice crystals that drift and fall, rather than continuing up into the Stratosphere. A little water manages to get past this cold trap. But as Dr. Solomon and her colleagues note, satellite measurements show that rather less has been doing so over the past ten years than was the case previously. Plugging the changes in water vapour into a climate model that looks at the way different substances absorb and emit infrared radiation, they conclude that between 2000 and 2009 a drop in the Stratospheric water vapour of less than one part per million slowed the rate of warming at the Earth’s surface by about 25%.Such a small change in Stratospheric water vapour can have such a large effect precisely because the Stratosphere is already dry. It is the relative change in the amount of a greenhouse gas, not its absolute level, which determines how much warming it can produce.

10. What is the order of layers in the atmosphere, starting from the lowermost and going to the topmost?
(a)Tropopause, Troposphere, Mesosphere, Stratosphere
(b)Troposphere, Tropopause, Stratosphere Mesosphere
( c)Troposphere, Tropopause, Mesosphere, Stratosphere
(d)Troposphere, Stratosphere, Tropopause, Mesosphere
Ans(B)

11. Why is the situation in the troposphere defined as unstable?
(a)Because, unlike the Stratosphere, there is too much water vapour in the Troposphere
(b)Because the Troposphere is not directly linked to the Stratosphere, but through the Tropopause which creates much of the world’s weather
( c)Because of the interaction between warm and cool air which is unpredictable in nature and can lead to storms
(d)Because this layer of the atmosphere is very cloudy and can lead to weather-related disruptions
Ans:(C)

12. What in the passage has been cited as the main reason affecting global temperatures?
(a)Relative change in water vapour content in the Stratosphere
(b)Drop in Stratospheric water vapour of less than one part per million
(c)The extreme dryness in the Stratosphere
(d)Absorption and emission of infrared radiation by different substances
ANS:(B)

Read the passage and answer the questions:

Indian government’s intention of introducing caste-based quotas for the “Other Backward Classes” in centrally funded institutions of higher learning and the Prime Minister’s suggestion to the private sector to ‘voluntarily go in for reservation,’ has once again sparked off a debate on the merits and demerits of caste-based reservations. Unfortunately, the predictable divide between the votaries of “social justice” on one hand and those advocating “merit” on the other seems to have once again camouflaged the real issues. It is necessary to take a holistic and non-partisan view of the issues involved.
The hue and cry about “sacrificing merit” is untenable simply because merit is, after all, a social construct and it cannot be determined objectively in a historically unjust and unequal context. The idea of competitive merit will be worthy of serious attention only in a broadly egalitarian context. But then, caste is not an obstacle in the way of an egalitarian order.

After all, economic conditions, educational opportunities, and discrimination on the basis of gender also contribute to the denial of opportunity to express one’s true merit and worth. It is interesting to note that in the ongoing debate, one side refuses to see the socially constructed nature of the notion of merit while the other side refuses to recognize the multiplicity of the mechanisms of exclusion with equal vehemence.

The idea of caste-based reservations is justified by the logic of social justice. This implies the conscious attempt to restructure a given social order in such a way that individuals belonging to the traditionally and structurally marginalized social groups get adequate opportunities to actualize their potential and realize their due share in the resources available.
In any society, particularly in one as diverse and complex as the Indian society, this is going to be a gigantic exercise and must not be reduced to just one aspect of state policy. Seen in this light, the caste-based reservation has to work in tandem with other policies ensuring the elimination of the structures of social marginalization and denial of access. It has to be seen as a means of achieving social justice and not an end in itself. By the same logic, it must be assessed and audited from time to time like any other social policy and economic strategy.

13. What is meant by the phrase “Sacrificing merit” referring to?
(a) Killing merit
(b) Selection on the basis of merit
(c) Encouraging reservation
(d) None of these
Ans:C

14. What is the author most likely to agree with?
(a) Caste-based reservation is the answer to India’s problems
(b) Gender-based reservation is the answer to India’s problems
(c) There is no solution to bridge the gap between privileged and underprivileged
(d) None of these
Ans: D

15. What do you mean by the word ‘Egalitarian’?
(a) Characterized by belief in the equality of all people
(b) Characterized by belief in the inequality of all people
(c) Another word for reservations
(d) Growth
Ans: A

Logical –

1.If DELHI is coded as 34178. what is the code for MUMBAI
(a)202801
(b) 202108
(c)202018
(d) 202081
Ans: 202108

2. P is the son-in-law of S. T and Q are children of P. M is the mother of T. How is M related to S?
(a)Daughter
(b)Son
( c)Brother
(d)Sister
Ans: A

3. Arrange:-
Water, kneading, flour, wheat, baking
(a)41325
(b)43125
( c)34215
(d)52143
Ans: B

4. Find the odd one out
DFK
ERW
EGL
TVA
Ans: B

5. Deed is coded as 4554. What is the code for Dice?
(a)4935
(b)4839
( c)4736
(d)5675
Ans: A

6. Shivam put his wall clock on a table in such a way that at 9 a.m, the hour hand was pointing South. In which direction will the minute hour point at 9:30 p.m?
(a) South
(b)North
( c) West
(d) East
Ans:C

7. Find the odd one out:
(a)BAK
(b)DCM,
(c)HGQ,
(d)MNW
Ans:d

WriteX (Essay Writing):
Compose your response in paragraphs.
Write a detailed response providing relevant facts and logical arguments.
Justify your opinion with suitable examples.
The length of the essay should be between 100 to 400 words

1) Has technology become a new addiction? Have we become slaves to our new creation? Write a response that expresses your thoughts To what extent Do you agree or disagree?
Explain your reasoning.

2) the tight curriculum of our current education system leaves no room for imagination and creativity. Write a response that expresses your thoughts To what extent Do you agree or disagree?
Explain your reasoning.

3) Our society is disrupted by the ever-widening gap between rich and poor. One percent of the world population controls half of all global wealth. While a quarter of world population struggles to feed themselves daily. Write a response describing the causes and consequences of the situation. What remedies might be effective?

Slot 1 (17-11-2018)
LOGICAL 

1. If STUMP is coded as PQRJM, then PITCH is coded as
(a)MFQZE
(b)QJUDI
( c)MEQAE
(d)RKVEK
Ans:A

2. Two friends Raman and Rajan start a race and run together for 20 km towards east. From there. Raman runs 10 km towards north-east and Rajan continues running in the east for 8 km. How far are the two friends now from each other?
(a)6kms
(b)20kms
( c)18 kms
(d)30kms
Ans:A

3. Arrange:-
Earn, shopping, boy, money, job
(a)31542
(b)34512
( c)35142
(d)23514
Ans:C

4. What is the next number in the following series 3, 15, 35, 63?
(a)85
(b)75
( c)99
(d)90
Ans:C

5. If COMPUTER is coded as GKQLYPIN what is code for SENATE?
(a)WAREXA
(b)WAERXA
( c)WARWXA
(d)WAERAX
Ans:C

6.G3S:J3P::L4X:
(a)P3Y
(b)O3T
(c)P4T
(d)Q4S
Ans:C

7.Arrange the following :
1)Tractor
2)Yacht
3)Bicycle
4)Truck
5)Car
(a)13542
(b)31452
( c)35142
(d)31425
Ans:C

8.If Kidney is coded as yenkid. What is the code for Muscle-?
(a)ELCSUM
(b) MUSELM
( c)ELCMUS
(d)SUMCLE
Ans:C

9. Mayank is going on a holiday trip. He wants to pack 3 shirts from 5 shirts. In how many ways he can pack
(a)10
(b)40
( c)120
(d)6
Ans:(a)

10. Arrange the following:
Kaziranga sanctuary, Asia, rhinoceros, India, Assam
(a)24135,
(b)24531
(c)24513
(d)23145
Ans:C

11. If EXAM is coded as FYBN, then TEST is coded as:
(a)NBYF
(b)UFTU
( c)SFTS
(d)SFRS
Ans:. B

12. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother`s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl`s mother related to Amar?
(a)Mother
(b) Sister
( c) Aunt
(d)Grandmother
(e) None of these
Ans:E

13. Pointing to a man in the photograph, another man said, “He is the father of my daughter’s son”. How is the man related to:
(a)Father
(b)Son-in-law
(c)Brother
(d)none of these
Ans: (b)

14. Dress,yarn,cotton,stitching,plant
(a)53241
(b)35214,
( c)53142,…
Ans: A

15. If SAME is coded as VDPH, then IDENTICAL is coded as:
(a) KFHPVKEDN
(b) LACITNEDI
(c) LGHQWLFDO
(d) KACITNEDI
Ans: C

16.  Find the odd one out
(a) ADP
(b) QTX
(c) HKR
(d) STE
Ans: D

17. Arrange the following in meaningful order:
Earn
Shopping
Boy
Money
Job
(a) 3 1 5 4 2
(b) 3 4 5 1 2
(c) 3 5 1 4 2
(d) 2 3 5 1 4
Ans: C

18. Arrange the following in meaningful order:
Office
Cabin
City
Desk
Building
Ans: 42153

19. Find the odd one out:
(a) bb c MN
(b) dd e OP
(c) gg f OP
(d) mn n WX
Ans: C

QUANTS

1. Relation b/w 14/15 and 34/70
(a) Equal to
(b) Grater than
(c) Less than
(d) None of the above
Ans: B

2. Find the sum of two consecutive no? If the difference of squares of the two numbers is 19.
(a)19
(b)20
( c)21
(d)22
Ans: A

3. The least number divided by 5, 7, 13 and gives remainder 3
(a)458
(b)455
( c)450
(d)480
Ans: A

4. Smallest square no divisible by 2,3,5,6,9,10
(a)200
(b),90,
(c)100,
(d)900
Ans:D

5. The difference of two numbers is 14.their lcm and hcf are 441 and 7.find the numbers.
(a)21,35
(b)35,49
(c)49,63
(d)63,77
Ans:C

6. (17^(3) * (17)^5/2 * (17)^(9/2)) * (17^(10/7) * (17^5)^(3/5) * (17^6)^(1/7))^-1
(a) 17^(51/7)
(b) 17^(43/7)
(c) 175
(d) 1712
(e) 1
Ans: A

8. If 764xy is divisible by 90, then what will be the value of x+y?
(a)2
(b)3
(c)1
(d)5
Ans:C

9.If we permute 5 letters of the word ‘mango’, the number of permuted words with ‘n’ at the second place are
(a)20
(b)24
(c)25
(d)30
Ans: B

10.A sum of money triples itself at compound interest in 3 years. In 9 years it will be:
(a)6 times the principal
(b)12 times the principal
(c)18 times the principal
(d)27 times the principal
Ans: D

11. The number of 6 digit even numbers that can be made from the number 214635 are:
(a) 360
(b) 120
(c) 72
(d) 18
Ans: 360

12. In a non-leap year, what is the probability that the last day of the year stars with a ‘t’?
(a) 4/7
(b) 1
(c) 0
(d) 2/7
Ans:D

13.One gear of pulley rotates at a speed of 3 rev/sec another gear rotates at 5 rev/sec. if both start together after how many seconds will they be together again
(a)3 sec
(b)5sec
(c)15 sec
(d)20 sec
Ans:C

14. 2185 is a multiple of which of the following?
(a)17
(b)21
(c)23
(d)25
Ans: C

15. In how many different ways can the letters of the word ‘OPTICAL’ be arranged so that the vowels always come together?
(a)120
(b)720
(c)4320
(d)2160
Ans: B

16. What should be multiplied to 2880 to make it a perfect square?
(a)3
(b)5
(c)2
(d)None of these
Ans: B

17.The H.C.F of two numbers is 11 and their L.C.M is 693. If one of the numbers is 77, what is the other number?
(a)7,
(b)9
(c)63
(d)99
Ans:D

18.What least value must be assigned to #, so that the number 279#4423 is divisible by 9
(a)1
(b)5
(c)3
(d)7
Ans: B

19.(15)^-1*x = (1/5)^3 find the value of X?
(a)15/125
(b)12/120
(c)10/100
(d)15/100
Ans: A

20.How many toffees were distributed in total among Ankit, Aniket, and Anuj if the toffees they got were in the ratio 2:3:7. Anket receives 84 toffees?
(a)350
(b)340
(c) 336
(d)400
Ans:C

VERBAL –

1.PROVOCATION (OPPOSITE)
(a) Vocation
(b) Pacification
(c) Peace
(d) Destruction
Ans:B

Writex (ESSAY WRITING)

  • Compose your response in paragraphs.
  • Write a detailed response providing relevant facts and logical arguments.
  • Justify your opinion with a suitable example
  • The length of the essay should be between 100 to 400 words.

1) Nature provides us with much. But when we abuse nature, we risk disaster. Write a response explaining how we harm ourselves and how harm environment

2)He who has never learned to obey cannot be a Good leader. Write a response that describes the traits of a good leader. To what extent do you agree with the statement?
Explore arguments both for and against the statement in your response

3) The true definition of life is to have a healthy work-life balance. Happiness in either work or home is short lived. It is not balanced by happiness in the other. Write a response examining the needs of personal and professional life. How do achieve a proper balance? How can you make success everlasting

Slot 2 (17-11-2018)
LOGICAL:

1. Arrange:-
Water, kneading, flour, wheat, baking
(a)41325
(b)43125
(c)34215
(d)52143
Ans: B

2. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Table 2. Tree 3. Wood 4. Seed 5. Plant

A. 1, 2, 3, 4, 5
B. 1, 3, 2, 4, 5
C. 4, 5, 2, 3, 1
D. 4, 5, 3, 2, 1
Ans: B

3. Arrange in the appropriate order:
Lion, dog, duck, insect, deer
(a) 43251
(b) 12435
(c) 13254
(d) 15432
Ans: A

4. Find the odd one out:
(a) Bad
(b) Feh
(c) Pos
(d) Tsv
Ans: POS

5. Pointing to a lady a man said, she’s the wife of my father’s only son. How is the man related to lady?
(a) Brother
(b) Cousin
(c) Husband
(d) Brother-in-law
Ans: C

6. Pointing to a woman, a man said, her father is the only son of my mother. How many is related to woman?
(a) Father
(b) Cousin
(c) Nephew
(d) brother
Ans: A

7. Find the odd one out from the options?
(a) BAK
(b) DCM
(c) HGQ
(d) MNW
Ans: d

8. If SPORTS is coded as TOPQUR, then GAME is coded as
(a) HZND
(b) HXNE
(c) HBNF
(d) FZLD
Ans: A

9. What is the next number in the following series: 8, 8, 15, 23, 38?
(a) 61
(b) 57
(c) 62
(d) 59
Ans: 61

10. Suneeta moves a distance of 9 meters towards east. She then moves towards south and travels a distance of 4 meters. From here she moves a distance of 6 meters towards west. How far is the starting point from her final position?
(a) 5 m
(b) 10m
(c) 6m
(d) 8 m
Ans: a

11. If the sum of 4 times a number A and 3 times a number B is equal to the sum of number B and seven times the number A, then what is the value of A:B?
(a) 2:3
(b) 3:2
(c) 4:3
(d) 3:4
Ans: a

12.B is the only child of A. M and N are the children of B. D is the grandmother of N. How is A related to D?
(a) Grandmother
(b) Husband
(c) Mother
(d) Son
Ans:b

13. In a certain code, JOHN is written as LSNV. How is MARK written in that code?
(a) OEYS
(b) OEXS
(c) OEXT
(d) OEYT
Ans:b

14. Arrange:
1.Lion
2. Dog
3 Duck
4 Insect
5. Deer
(a) 4.2,3,5,1
(b) 4.2.3.1.5
(c)4.3.2.5,1
(d)4.3.2.1,5
Ans:c

15. Arrange in logical and ascending order
1.Cry
2.Mother
3. Food
4 Hungry
5. Child
(a)5,4,1,2,3
(b)5,1,4,2,3
(c)5,4,1,3,2
(d)5,1,4,3,2
Ans:a

16. If COMPUTER is coded as GKQLYPIN what is code for SENATE?
(a)WAREXA
(b)WAERXA
(c)WARWXA
(d)WAERAX
Ans:C

17. Meeru lost her way to home and was standing 25 meters away from her house in the south-west direction.She walks 20 metres north and reaches point A.How far and in which direction would she have to walk to reach her house?
(a)20 metres ,East
(b)15 metres,East
(c)15 metres,West
(d)20 metres,West
Ans: b

18. A17R:D12P::G7N:
(a)H2K
(b)J3M
(c)H3M
(d)J2L
Ans: D

19.Pointing to a man, a girl said, “He is the husband of the granddaughter of the mother of my mother”. How is the man related to the girl?
(a) Cousin
(b) Father
(c) Brother
(d) Brother-­in-­law
Ans:d

21. Pick the Odd one out
Ceh,prv,tvy,mor
(a)Ceh
(b)prv
(c)tvy
(d)mor
Ans:b

22.A lady is facing South-East. She turns 180° in the clockwise direction, then 360° in the anticlockwise direction and then another 270° in the clockwise direction. Which direction is she facing now?
(a) East
(b) West
(c) North-east
(d) South-west
Ans: d

23. Soha Ranks 5th in the class. How many students are there in the class?
I) One of her friends got 40th rank which is second last rank
II) Her rank is 17th from the middle

(a) Statement I is alone sufficient
(b) Statement II is alone sufficient
(c)Both the statements put together are sufficient
(d) Both the statements put together are not sufficient
(e) Either of the statements are sufficient
Ans:e

25.Find the next series 5,21,61,113,_
(a)181
(b)180
(c)190
(d)240
Ans:a

QUANTS

1. If Anita scores 66 out of 100 then how much does she scores out of 75?

(a) 40
(b) 45
(c) 49.5
(d) 59.5
Ans: C

2. If Anita scores 66 out of 100 then how much does she scores out of 75?
(a)50
(b)60
(c)66
(d)45
Ans:a

3. The number of 6 digit even numbers that can be made from the number 214635 are?
(a) 360
(b) 120
(c) 72
(d) 18
Ans: 360

4. What is the value of square of 7 1/2 when it is expressed as a mixed fraction?
(a) 49 1/2
(b) 49 1/4
(c) 56 1/4
(d) 14 1/4
Ans:c

5. Write 528/7 as a mixed fraction?
(a)75 3/7
(b)78 3/7
(c)42 3/7
(d)56 3/7
Ans:a

6. What number should be subtracted from 876905 to make it divisible by 8?
(a)1
(b)2
(c)3
(d)4
Ans:a

7. 0.009/x=0.001
(a)0.1
(b)0.9
(c)9
(d)0.02
Ans:c

8. A number when divided by the sum of 625 and 515 gives a quotient that is 5 times the difference between 625 and 515 and remainder as zero. What is the number?
(a) 632500
(b)627000
(c) 617500
(d) 642000
(d) None of these
Ans:b

9. How many 6 digit no’s can be formed using 0,1,5,6,7,8
(a)120
(b)600
(c)720
(d)900
Ans:b

10. Cube root of 0.000729
(a)0.03
(b)0.3,3
(c)0.27
(d)0.027
Ans:A

Slot 3 (17-11-2018)
Quants:

1.The difference of 2 numbers is 8 and the difference of their squares is 160. Find the numbers
(a)14,6
(b)15,7
( c)21,6
(d)24,16
Ans:a

2. What is the Square root(576/9)
(a)5
(b)6
( c)7
(d)8
Ans:d

3. If abc4d is divisible by 4, what are the possible value of d ?
(a)1
(b)2
( c)3
(d)4
Ans:3

4.What least value must be assigned to #, so that the number 279#4423 is divisible by 9
(a)1
(b)5
(c )3
(d)7
Ans:B

5. The number of 6 digit even numbers that can be made from the number 214635 are..
(a) 360
(b) 120
(c) 72
(d) 18
Ans: 360

VERBAL –

1. Arrange the correct sequence:
S1:Hi.Sandeep . Hope all is well with you
S2: Nonetheless we had great fun while rafting
P:We all went for a short trip last weekend to rishikesh for camping and rafting
Q:it was a lot of fun as we all stayed in camp at the river side
R:Everybody here is doing great
S: There weren’t many rapids in the river this year due to less rain.
(a)PSRQ
(b)SPQR
(c)RPQS
(d)QPRS
Ans:c

LOGICAL:

1.What is the next number in the given series. 3,7,13,21, ___
a.36
b.33
c.41
D.31
ANS: (d)

2. X walk 6 km towards east from a point A and from the same point A, Y walks 8 km towards south. How far are the two friends from each other now ?
(a)14 km
(b)2 km
( c)10 km
(d)5 km
Ans:c

3.Black is coded as DNCEM like that ORANGE is code as
a.QTCPIG
b.PSCOHF
c.PSBOHF
d.QTCOIG
Ans: A

(18-11-2018)

Logical:

1) Building: bricks::flowers:
(a) Seed
(b) Fruit
(c) Honey
(d) Petals

Ans: D

2) Find the next number in the series: 2, 4, 12, 48, ?.
(a) 220
(b) 240
(c) 150
(d) 100

Ans: B

3) Odd man out:
(a) PRQ
(b) ACB
(c) TUV
(d) MON

Ans: C

4) If STUMP is coded as PQRJM, then PITCH is coded as
(a) MFQZE
(b) QJUDI
(c) MEQAE
(d) RKVEK

Ans: A

5) X says, point to Y, “He is my sister’s only brother’s son”. How Y is related to X? Assume that X is male.
(a) Nephew
(b) Son
(c) Brother
(d) Uncle

Ans: B

Quants:

1) The number of 6 digit even numbers that can be made from the number 1, 2, 5, 6, 7 are (without repetition).
(a) 15625
(b) 15635
(c) 5^5
(d) 625

Ans: A

2) The difference between LCM and HCF of 20,30,40
(a) 110
(b) 120
(c) 10
(d) 50

Ans: A

3) A man bought 400 meters of cloth for Rs. 40,000 and sold it at a rate of Rs. 200 per one and a half meter. What was his percentage profit or loss?
(a) 36% loss
(b) 25% profit
(c) 33% profit
(d) 27% loss

Ans: C

4) If the sum of two numbers is 27 and their HCF and LCM are 3 and 60 then the sum of their reciprocal is
(a) 20/3
(b) 5/9
(c) 3/20
(d) 27/90

Ans: C

5) The population of a city is 8000. If 6% of men and 10% of women are added, the population becomes 8600. Find the number of men.
a) 4000
b) 4500
c) 5000
d) 6000

Ans: C

Verbal:

1) Vehement (synonyms)
a) Intense
b) Mild
c) Placid
d) Pardon

Ans: A

2) Appetite (synonym)
(a) Hunger
(b) Revolution
(c) Antipathy
(d) Fasting

Ans: A

Essay writing:

  • Is life better in big cities or small towns?
  • Science and technology vs. social culture – Which takes more importance?

Wipro National Qualifier Test Exam Dates

Wipro has not yet officially announced the test dates for Wipro national qualifier test. Online assessment will be tentatively held in mid-November 2018.

The expected exam dates: 16th, 17th and 18th November 2018.

A lot of colleges have expressed concerns about the dates of the Online test. Wipro is thinking about changing the dates if they are clashing with the exams. In fact, they are considering conducting exams on 4-5 different dates for different states/ regions.

The last date to apply will be 10th November 2018.

Wipro is currently in the process of choosing Nodal Centre Colleges as the venue to conduct the Online Assessment pooling of candidates. Each center will have at least 1500 eligible candidates appearing for the process on each day with 400 to 500 candidates in each batch.

How to apply for Wipro National Qualifier Test

Since Wipro Qualifier Test is a national talent hunt event, Wipro has come up with a well-planned selection process. Here are the details of the selection process.

  1. Register for the Online Test from Wipro’s careers page. You might be asked to upload the resume while registering for the test. It is recommended to keep the resume ready beforehand.

The following details are also required during the registration process

  • Name of the Candidate
  • Date of birth
  • Contact Details
  • 10th mark Registration State and Number
  • Graduate University registration number
  • Candidate’s photo (Max 2MB)

wipro national qualifier test registration process

  1. A test center will be allocated for the candidate based on the location. Mostly you will be given a test center that will be closer to your place.
  2. An online assessment test will be conducted in the allotted test center. The details of the test pattern and syllabus are provided in the latter part of this article.
  3. The results of the test will be announced and selected candidates are qualified to attend the next round of selection – the panel interview.
  4. After selecting the candidates, few documents will be asked from the candidates as a part of the joining formality. The offer will be rolled out along with joining date.
  5. A background verification will be conducted based on the documents submitted. In case of any issues, Wipro has the right to cancel the offer at any time during the hiring process.

Wipro Eligibility Criteria

Wipro provides an opportunity that ensures holistic development of every candidate and provides a platform to launch a successful career as a programmer.

The following are the eligibility criteria for

Education
  • 10th Standard: 60% or above
  • 12th Standard: 60% or above
  • Graduation: 60% or above OR minimum 6.00 CGPA OR Equivalent
    (as applicable by the university guidelines)
  • Year of Passing: 2018
  • Qualification: B.E./B.Tech / 5 years Integrated-M.Tech
Designation

Project Engineer

Compensation

Salary: INR 3.5 lacs per annum

Service Agreement

Applicable for 15 months post joining @ INR 75,000 on pro-rata basis

Other Criteria
  • Maximum of 3 years of education gap, if any, is allowed between 10th and graduation.
  • Should be from a Full-time Degree course recognized by the Central/State Government of India.
  • All Arrears and backlogs need to be cleared at the time of selection process.
  • Should have completed all exams/ viva-voice/ training and should not have any pending attendance requirement with the college.
  • Candidates who have participated in any interview process held by Wipro in the last six months are not eligible.

Wipro Test Pattern and Syllabus

Every eligible candidate must go through below online assessment (details are appended for your reference). The online assessment comprises of 3 sections and the time duration is 120 minutes (2 hours)

SectionNumber of questionsTime Duration
English Comprehension1010 mins
Logical Ability910 mins
Quantitative Ability 1010 mins
Essay Writing 130 mins
Automata Coding260 mins

Wipro Programming (coding) Test 

There are few changes done in Wipro’s Programming (coding) test compared as compared to previous years’ test pattern.

Two programs for coding will be given in this section. Candidate can choose any one of programming language for coding test: Java, C, C++ or Python. In the official mock test released by Wipro, it is clearly mentioned that these coding questions will be from Amcat Automata coding. Practice Amcat Automata coding questions and be prepared.

Practice Wipro coding questions now. These are the most repeated coding questions asked in previous year Wipro on-campus/off-campus recruitments.

wipro national qualifier test wipro coding round

Wipro Programming Syllabus
Data Structure Concepts
Arrays and Matrices1 D Array
Array Rotations
Arrangements and Rearrangements of elements in an array
Properties of matrices
Inverting matrices
Transpose of a matrix
Linked ListBasic Operations on Linked list
Circular Linked list
String Processing and manipulationBasic String operations
Pattern searching
Stack/ QueueBasic Stack Operations
Basic Queue Operations
Sorting and searchingLinear and Binary Search
Various Sorting concepts
Advanced Design and Analysis Techniques
Greedy Algorithms Activity-Selection Problem
Fractional Knapsack
Minimum Spanning TreesKruskal
Prim
String MatchingNaïve String-matching algorithm
Divide and ConquerSorting Algorithms
Binary search
Computational GeometryLine-Segment properties
The intersection of the line segment

Here’s a free session on some commonly asked Wipro Coding/Programming Questions for reference.

Wipro Aptitude Test

As mentioned above, the verbal and analytical aptitude section needs to be solved in 60 mins. The syllabus for this section is given below.

Quantitative AptitudeBasic Mathematics
a) Divisibility
b) HCF and LCM Numbers
c) Decimal fractions and power)

Applied Mathematics
a) Profit and Loss
b) Simple and Compound Interest
c) Time, Speed and Distance
d) Inverse

Engineering Mathematics
a) Logarithms
b) Permutation and Combinations
c) Probability
EnglishVocabulary 
a) Synonyms
b) Antonyms
c) Contextual vocabulary

Grammar 
a) Error identification
b) Sentence improvement, and correction

Reading Comprehension
Logical ReasoningDeductive reasoning
a) Coding deductive logic
b) Data Sufficiency, Directional Sense, Logical Word Sequence
c) Objective Reasoning
d) Selection decision tables
e) Puzzles

Inductive reasoning
a) Coding pattern and Number series pattern recognition
b) Analogy and Classification pattern recognition
c) Logical word sequence
d) Data sufficiency

To ace Wipro Aptitude section, you must be well versed with shortcuts, tips, and tricks of Aptitude Questions. Check out sample shortcut and tips in Aptitude.

How to Prepare for Wipro National Qualifier Test

FACE Prep has a lot of free resources that can make your preparation for Wipro National hunt much easier. Questions in these resources were taken from previous Wipro drives. Hence practicing these can help you answer a lot of questions.