Wipro Verbal Questions (English Ability) for Wipro NLTH 2020 | FACE Prep

In this article, we will be discussing Wipro verbal questions with answers. These are the most repeated questions in previous year Wipro online test.

Wipro Verbal Questions (English) Syllabus

Wipro verbal section is consists of 22 questions to be answered in 18 minutes. The questions in this section are likely to be from the below-mentioned topics. Carefully go through Wipro English Ability syllabus and plan your preparation accordingly.

TopicNumber of QuestionsDifficulty Level
Synonyms1 – 2Medium
Antonyms1 – 2Medium
Contextual Vocabulary1 – 2Medium
Error Identification1 – 2Medium
Sentence Improvement and Construction1 – 2Medium
Reading Comprehension1 – 2Medium

Wipro Verbal Ability Questions with Answers

Wipro verbal ability questions with detailed solutions are given here. These Wipro analytical questions and answers are taken from previous year Wipro placement papers. You can also check out these

 

1) In the question, a part of the sentence is italicized. Alternatives to the italicized part are given which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed. 

She gave most of her time to music. 
a) Spent 
b) lent 
c) devoted 
d) No improvement

Answer: c

2) Select the word or phrase that is closest in meaning to the given word – NONCHALANCE

a) Neutrality
b) Indifference 
c) All-knowing 
d) Ignorance 
e) timeliness

Answer: b

3) Find the synonym of the word –  PERSISTENT
a) Armageddon
b) Flagrant
c) Tenacious
d) Inconsistent

Answer: c

4) Choose the correct alternative
Flow : River :: Stagnant : ? 
a) rain
b) stream   
c) pool
d) canal

Answer: c

5) Choose the correct alternative. 
Architect: Building :: Sculptor: ?
a) museum
b) stone   
c) chisel 
d) statue

6) GIGANTIC (opposite)
a) Huge
b) Invisible
c) Zero
d) Tiny

Answer: d

7) Stationary (opposite)
a. Mobile
b. Rapid
c. Active
d. Busy

Answer: a

8) Archaic (opposite)
a) Fresh
b) Modern
c) Ancient
d) Present

Answer: a

9) Castigate (opposite)
a) Trape
b) Discard
c) Complement
d) Berate

Answer: c

10) Credulous (Meaning)
a) Credible
b) Discipline
c) Gullible
d) Incredible

Answer: c

11) Unyoke (Meaning)
a) Merge
b) Amalgamate
c) Split
d) Federate

Answer: c

12) Altercation (Meaning)
a) flexibility
b) animosity
c) incompatibility
d) Concord

Answer: b

13) This is a huge traffic jam ———– of heavy rain
a) As
b) Since
c) Because
d) For

Answer: c

14) Monika is quite intelligent but rather ————
a) idealistic
b) generous
c) lazy
d) optimistic

Answer: c

15) Each of the following sentences has been divided into four parts. There is an error in one of the parts. Point out the part which has an error. 

(A) The man to/ (B) who I sold/ (C) my house/ (D) was a cheat. (E) No error 

a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

Answer: B

16) Each of the following sentences has been divided into four parts. There is an error in one of the parts. Point out the part which has an error. 

(A)The population of Tokyo/ (B) is greater than/ (C) that of any/ (D) other town in the world. 

a) A 
b) B
c) C
d) D
e) No correction required

Answer: e

17) Choose the option which gives the closest meaning to the phrase given below

Back seat driver

a) Extra weight
b) Instructor from backend
c) People who criticize from the sideline
d) Second person

Answer: c

18) Read the passage and answer accordingly.

Increasingly, historians are blaming diseases imported from the Old World for the staggering disparity between the indigenous population of America in 1492—new estimates of which soar as high as 100 million, or approximately one-sixth of the human race at that time—and the few million full-blooded  Native Americans alive at the end of the nineteenth century. There is no doubt that chronic disease was an important factor in the precipitous decline, and it is highly probable that the greatest killer was epidemic disease , especially as manifested in virgin-soil epidemics. 

Virgin-soil epidemics are those in which the populations at risk have had no previous contact with the diseases that strike them and are therefore immunologically almost defenseless. That virgin-soil epidemics were important in American history is strongly indicated by evidence that a number of dangerous maladies—smallpox, measles, malaria, yellow fever, and undoubtedly several more—were unknown in the pre-Columbian New World. The effects of their sudden introduction are demonstrated in the early chronicles of America, which contain reports of horrendous epidemics and steep population declines, confirmed in many cases by recent quantitative analyses of Spanish tribute records and other sources. The evidence provided by the documents of British and French colonies is not as definitive because the conquerors of those areas did not establish permanent settlements and begin to keep continuous records until the seventeenth century, by which time the worst epidemics had probably already taken place. Furthermore, the British tended to drive the native populations away, rather than enslaving them as the Spaniards did, so that the epidemics of British America occurred beyond the range of colonists’ direct observation.

Even so, the surviving records of North America do contain references to deadly epidemics among the indigenous population. In 1616-1619 an epidemic, possibly of bubonic or pneumonic plague, swept coastal New England, killing as many as nine out of ten. During the 1630’s smallpox, the disease most fatal to the Native American people, eliminated half the population of the Huron and Iroquois confederations. In the 1820’s fever devastated the people of the Columbia River area, killing eight out of ten of them.

Unfortunately, the documentation of these and other epidemics is slight and frequently unreliable, and it is necessary to supplement what little we do know with evidence from recent epidemics among Native Americans. For example, in 1952 an outbreak of measles among the Native American inhabitants of Ungava Bay, Quebec, affected 99 percent of the population and killed 7 percent, even though some had the benefit of modern medicine. Cases such as this demonstrate that even diseases that are not normally fatal can have devastating consequences when they strike an immunologically defenseless community.

18) It is implied in the passage

a) Measles is not usually a fatal disease
b) Measles ceased to be problem by seventeenth century
c) Measles is a diseased most commonly involved in virgin soil epidemics
d) Measles was not a problem in Spanish colonies

19) According to the passage, the British colonists   were unlike the Spanish colonists in that the British colonists.

a) collected tribute from the native population
b) kept records from a very early date
c) drove Native Americans off the land  
d) were unable to provide medical care against epidemic disease

20) It can be inferred from the passage about native American inhabitant of Ungava Bay that:

a) They were almost killed by the1952 epidemic.
b) They were defenceless against measles
c) They were the last native people to be stuck by Virginia soil – epidemic
d) They did not come to frequent with white American until the twentieth century

21) Read the following passage.

Knowledge has turned out to be mans greatest asset in mastering and conquering nature. The word science means literally knowledge. It is this quest and thrust for knowledge and the curiosity of man to know things beyond his reach that resulted in his becoming the lord of this plant. His never-ending pursuit to unearth the reason behind phenomenon has resulted in endless discoveries and inventions, which have proved to be the grate stepping stones in the progress of mankind. 

Inventions like the telephone, radio, t.v, telegraph, transistors, airplanes, automobiles, steam engine, electricity, wireless, telescopes, microscope etc, have changed man’s life forever. There have been inventions and discoveries in all aspects of life. Science has worked grater miracles in the fields of health and medicine and has been the greatest weapon in man’s battle against diseases of various kinds. Vaccination is a miracle in the field of science. Penicillin, streptomycin, radium and x-rays have turned out be great blessings.

The discovery of the atom and its structure has been one of the most remarkable discoveries made by man. The quantum theory, the electricity along with the great findings of Einstein, Neils Bohr etc, have revolutionized the world of science forever. Computer and information technology are the latest revolutions in the field of science. With the coming of mobiles, internet, web conferencing etc, the world has shrunk into a cyber village where time and distance have no meaning are at least are no longer barriers.

Technology is on a rise every day. Each new day brings better technology with it. However, we should learn to us our knowledge constructively. Only constructive uses of science can guarantee the continuation of mankind on this earth. Moreover, it is man who is the great generator, creator and inventor of all this knowledge and technology. We should be warned of becoming slaves to our own creations and inventions. Only then, can science be a blessing and a miracle. Science, if used for the betterment of mankind and society can bring about changes in our lives by making better, more comfortable and worthwhile.

21) What was the first thing that the man learnt to do?

a) To conquer nature.                 
b) To battle with his fellow men.
c) To live leisurely in the nature.     
d) To eat and sleep.

Answer: a

22) How has the world shrunk for man technologically?

a) Continents on the earth are drifting closer to each other
b) Video conferencing, the internet has made this possible
c) Development of medicines
d) The planet is becoming smaller

Answer: b

23) According to the given passage,  _____________is the miracle in the field of science

a) computers    
b) vaccination    
c) atoms and its structure 
d) airplane

Answer: c

24) Mark the option which is closest to the meaning of the word given below

ABNEGATE

a) Renounce   
b) Assert   
c) Give out    
d) Continue

Answer: a

25) Alex had his dinner after he ____
a) completed his work
b) had been completing his work
c) was completing his work
d) had been completed his work

Answer: a

 

Read the passage and answer the questions:
The Stratosphere, specifically, the lower Stratosphere has, it seems, been drying out. Water vapour is a greenhouse gas, and the cooling effect on the Earth’s climate due to this desiccation may account for a fair bit of the slowdown in the rise of global temperatures seen over the past ten years. The Stratosphere sits on top of the Troposphere, the lowest, densest layer of the atmosphere. The boundary between the two, the Tropopause, is about 18km above your head if you are in the tropics, and a few kilometers lower if you are at higher latitudes (or up a mountain). In the Troposphere, the air at higher altitudes is in general cooler than the air below it, an unstable situation in which warm and often moist air below is endlessly buoying up into cooler air above. The resultant commotion creates

clouds, storms and much of the rest of the world’s weather. In the Stratosphere, the air gets warmer at higher altitudes, which provides stability. The Stratosphere-which extends up to about 55km, where the Mesosphere begins, is made even less weather-prone by the absence of water vapour, and thus of the clouds and precipitation to which it leads. This is because the top of the Troposphere is normally very cold, causing ascending water vapour to freeze into ice crystals that drift and fall, rather than continuing up into the Stratosphere. A little water manages to get past this cold trap. But as Dr. Solomon and her colleagues note, satellite measurements show that rather less has been doing so over the past ten years than was the case previously. Plugging the changes in water vapour into a climate model that looks at the way different substances absorb and emit infrared radiation, they conclude that between 2000 and 2009 a drop in the Stratospheric water vapour of less than one part per million slowed the rate of warming at the Earth’s surface by about 25%. Such a small change in Stratospheric water vapour can have such a large effect precisely because the Stratosphere is already dry. It is the relative change in the amount of a greenhouse gas, not its absolute level, which determines how much warming it can produce.

26) What is the order of layers in the atmosphere, starting from the lowermost and going to the topmost?
(a) Tropopause, Troposphere, Mesosphere, Stratosphere
(b) Troposphere, Tropopause, Stratosphere Mesosphere
(c) Troposphere, Tropopause, Mesosphere, Stratosphere
(d) Troposphere, Stratosphere, Tropopause, Mesosphere
Ans (B)

27) Why is the situation in the troposphere defined as unstable?
(a) Because, unlike the Stratosphere, there is too much water vapour in the Troposphere
(b) Because the Troposphere is not directly linked to the Stratosphere, but through the Tropopause which creates much of the world’s weather
(c) Because of the interaction between warm and cool air which is unpredictable in nature and can lead to storms
(d) Because this layer of the atmosphere is very cloudy and can lead to weather-related disruptions
Ans:(C)

28) What in the passage has been cited as the main reason affecting global temperatures?
(a) Relative change in water vapour content in the Stratosphere
(b) Drop in Stratospheric water vapour of less than one part per million
(c) The extreme dryness in the Stratosphere
(d) Absorption and emission of infrared radiation by different substances
Ans:(B)

Read the passage and answer the questions:

Indian government’s intention of introducing caste-based quotas for the “Other Backward Classes” in centrally funded institutions of higher learning and the Prime Minister’s suggestion to the private sector to ‘voluntarily go in for reservation,’ has once again sparked off a debate on the merits and demerits of caste-based reservations. Unfortunately, the predictable divide between the votaries of “social justice” on one hand and those advocating “merit” on the other seems to have once again camouflaged the real issues. It is necessary to take a holistic and non-partisan view of the issues involved.
The hue and cry about “sacrificing merit” is untenable simply because merit is, after all, a social construct and it cannot be determined objectively in a historically unjust and unequal context. The idea of competitive merit will be worthy of serious attention only in a broadly egalitarian context. But then, caste is not an obstacle in the way of an egalitarian order.

After all, economic conditions, educational opportunities, and discrimination on the basis of gender also contribute to the denial of opportunity to express one’s true merit and worth. It is interesting to note that in the ongoing debate, one side refuses to see the socially constructed nature of the notion of merit while the other side refuses to recognize the multiplicity of the mechanisms of exclusion with equal vehemence.

The idea of caste-based reservations is justified by the logic of social justice. This implies the conscious attempt to restructure a given social order in such a way that individuals belonging to the traditionally and structurally marginalized social groups get adequate opportunities to actualize their potential and realize their due share in the resources available.
In any society, particularly in one as diverse and complex as the Indian society, this is going to be a gigantic exercise and must not be reduced to just one aspect of state policy. Seen in this light, the caste-based reservation has to work in tandem with other policies ensuring the elimination of the structures of social marginalization and denial of access. It has to be seen as a means of achieving social justice and not an end in itself. By the same logic, it must be assessed and audited from time to time like any other social policy and economic strategy.

29) What is meant by the phrase “Sacrificing merit” referring to?
(a) Killing merit
(b) Selection on the basis of merit
(c) Encouraging reservation
(d) None of these
Ans: C

30) What is the author most likely to agree with?
(a) Caste-based reservation is the answer to India’s problems
(b) Gender-based reservation is the answer to India’s problems
(c) There is no solution to bridge the gap between privileged and underprivileged
(d) None of these
Ans: D

31) What do you mean by the word ‘Egalitarian’?
(a) Characterized by belief in the equality of all people
(b) Characterized by belief in the inequality of all people
(c) Another word for reservations
(d) Growth
Ans: A

Also see

Once you are done practicing Wipro verbal aptitude questions answers, then you can also have a look at these useful links:

Summary
Date of Review
Article Title
Wipro Verbal Questions
Rating
51star1star1star1star1star